kantin

Ibu Bapa Kecewa Meja Kantin Sekolah Kotor

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Musim persekolahan bermula lagi! Ibu bapa yang punyai anak masuk darjah 1 pasti sangat teruja untuk hantar anak mereka ke sekolah dan mulakan rutin baru setiap pagi.

Untuk minggu pertama persekolahan bagi murid darjah 1, adalah menjadi kebiasaan apabila ibu bapa akan menunggu anak mereka selama seminggu bagi memastikan anak mereka bersedia sebelum ditinggalkan di sekolah.

Maka, waktu rehat pun, ibu bapa akan menunggu anak dan makan ketika waktu rehat bersama mereka.

Dan, menjadi kebiasaannya juga, pihak sekolah serta kantin akan bersedia dengan kehadiran ibu bapa yang bakal menjadikan situasi di kantin sekolah menjadi sesak.

Namun, tular di TikTok perkongsian daripada seorang penjaga apabila didapati meja kantin yang diguna pakai oleh anaknya tampak kotor sekali.

@a_a_f_a0

kalau bz sangat kami ibu bapa boleh tolong bersihkan.,😌

♬ original sound – Az – Az

Netizen turut bersetuju tentang keadaan meja kantin anak penjaga tersebut agak kotor.

Ada yang memberi cadangan untuk membuat laporan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia agar tindakan lanjut dapat dikenakan kepada pihak berkenaan.

kantin

Tidak kisah sama ada itu meja tambahan baru keluar dari stor atau dapat dari tempat lain, diharap pihak berkenaan dapat membersihkan dahulu sebelum bagi pelajar guna.

Yang guna tu pula adalah kanak-kanak. Mereka kurang cakna tentang kebersihan.

Kadang-kadang mereka tak perasan tangan terpegang meja, kemudian menggunakan tangan yang sama juga untuk suap makanan. Ini boleh membahayakan kesihatan pelajar tersebut.

Semoga perkara ini menjadi iktibar untuk semua pihak.

BACA: Keluhan Pengusaha Kantin Sekolah: Nasi Lemak Dulunya RM1, Sekarang Terpaksa Dinaikkan RM2