Untitled design

Ibadah Haji Pada Usia Muda: Bagaimana Seorang Ibu Membentuk Anak-anaknya Untuk Menjadi Jemaah Haji Bersama Tabung Haji

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Berikut merupakan kisah seorang ibu yang penuh dedikasi, yang dengan konsisten berusaha membina hubungan yang rapat dengan Tabung Haji (TH) sejak usia remaja dan menetapkan matlamat tinggi untuk anak-anaknya dalam soal haji.

Kisah ini menunjukkan bagaimana pendekatan jangka panjang dan penyediaan awal boleh membawa kepada kejayaan dalam aspirasi rohani. Keberhasilannya dalam membimbing anak-anaknya untuk menunaikan ibadah haji pada usia muda, tanpa disangka, telah menarik perhatian dan kekaguman banyak orang. Ini adalah kisah tentang usaha gigih, pendidikan, dan iman seorang pengguna Facebook, Noor Azihan Sulaiman.

Artikel berkaitan:

Bagaimana bermula menyimpan di Tabung Haji

Banyak yang bertanya kepada beliau, bagaimana anak-anaknya dapat menunaikan haji pada usia yang begitu muda.

Beliau sendiri telah membuka akaun Tabung Haji (TH) ketika berusia 15 tahun semasa pameran di sekolah dan dari situlah hubungan eratnya dengan TH bermula. Dimulai dengan hanya RM5, beliau telah menyimpan wang tersebut di TH Gerik. Cara ini dipraktikkan sepanjang zaman sekolah hingga beliau memulakan kerjaya sebagai guru dan memulakan potongan gaji secara tetap.

Sebelum menikah dan mempunyai anak, beliau telah membantu membuka akaun TH untuk murid-murid Tahun 1 beliau. Ketika itu, kaunter TH dibuka setiap hari Sabtu di bangunan Arkeb MARA Lenggong.

Beliau membentuk tabung simpanan untuk murid-murid beliau. Jika mereka masih ingat, setiap hari mereka akan menabung wang lebihan dari belanja sekolah mereka.

Apabila simpanan murid-muridnya mencukupi RM5 atau lebih, beliau akan membawa ke kaunter TH. Usaha ini diteruskan hingga murid-muridnya menamatkan Tahun 6 dan kemudian memulangkan buku akaun TH kepada mereka. Jika pada masa itu ibu bapa murid-muridnya teliti dan mendaftarkan haji anak-anak mereka, mungkin sekarang mereka semua sudah mengerjakan haji lebih awal daripada anak-anak beliau.

Jadi, tidak menghairankan jika beliau membuka akaun TH untuk anak-anaknya ketika mereka berusia dua minggu, sebaik saja mereka mendapatkan surat beranak dan kemudian mendaftarkan haji mereka.

Sasarannya adalah menabung RM100 sebulan, setahun RM1200, sepuluh tahun RM12,000 simpanan bersih tanpa bonus. Ini bermakna pada usia 10 tahun, mereka sudah memiliki cukup wang untuk mengerjakan haji.

Anaknya dapat panggilan haji pada usia 16 tahun

tabung haji 2

Pada 2007, anak lelakinya berusia 10 tahun sering mengikuti neneknya menghadiri kursus haji kerana neneknya mendapat tawaran untuk mengerjakan haji pada tahun itu. Dia memberitahu rakan-rakannya bahawa dia ingin pergi haji.

Alhamdulillah, enam tahun kemudian, pada usia 16 tahun, anak lelakinya dijemput oleh Allah menjadi tetamuNya yang mulia.

Anak-anaknya memang sejak kecil sangat giat belajar mengaji dan ingin khatam Quran secepat mungkin kerana beliau berjanji untuk membawa mereka umrah jika mereka semua telah khatam Quran.

Beliau tidak memaksa mereka, tetapi motivasi itu juga membuat mereka lebih bersemangat belajar mengaji dan mengkaji.

Ibu tersebut berdoa agar anak-anaknya tetap istiqomah dalam melaksanakan ibadah, mencintai rumah Allah dan mencintai agama Allah.