Lelaki Memakai Emas

Hukum Lelaki Memakai Rantai, Gelang, Cincin Serta Perhiasan Yang Diperbuat Dari Emas

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Ustazah Asma’ Harun sekali lagi membuat hantaran di Facebooknya bagi memberi nasihat, teguran dan saling memperingati di kalangan sesama umat Islam di negara ini.

Kali ini, Ustazah Asma’ telah menulis mengenai hukum lelaki masa kini yang terikut-ikut dengan trend memakai rantai yang dijadikan sebagai fesyen.

Apakah hukumnya di dalam Islam? Bagaimana pula dengan gelang, cincin dan anting-anting? Adakah bahan logam selain dari emas dibenarkan untuk kaum lelaki? Benarkah pemakaian gelang untuk tujuan perubatan dibenarkan?

Bagi menjawab persoalan dan kemusykilan tersebut, sama-sama kita ikuti perkongsian ilmu yang dibuat oleh Ustazah Asma’ berikut:

Lelaki Memakai Emas

JANGAN KERANA FESYEN DAN IKUT TREND SANGGUP MEMAKAI YANG HARAM

Makin ramai kaum lelaki memakai rantai, artis dan influencer pun dah semakin berani tonjolkan diri di khalayak dengan gaya sebegini, mereka ni boleh mempengaruhi anak muda. Sebenarnya kita lihat dah lama kaum lelaki memakai rantai sama ada daripada besi, perak atau emas, seolah-olah sudah menjadi kebiasaan dan makin boleh diterima.

Hukum yang berkaitan dengannya:

1) MEMAKAI RANTAI BAGI LELAKI

Daripada Ibnu Abbas r.a, beliau berkata:

لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم الْمُتَشَبِّهِينَ مِنَ الرِّجَالِ بِالنِّسَاءِ، وَالْمُتَشَبِّهَاتِ مِنَ النِّسَاءِ بِالرِّجَالِ

Maksudnya: “Rasulullah SAW melaknat golongan lelaki yang menyerupai orang perempuan dan juga golongan perempuan yang menyerupai orang lelaki.”

(HR Bukhari, hadis sahih)

Syeikh Badruddin al-‘Aini pula mengulas hadis ini, kata beliau:

وَتُشْبِهُ الرِّجَالُ بِالنِّسَاءِ فِي اللِّبَاسِ وَالزِّينَةِ الَّتِي تَخْتَصُّ بِالنِّسَاءِ مِثْلُ لُبْسِ المَقَانِعِ وَالقَلَائِدِ وَالمَخَانِقِ وَالأَسْوِرَةِ وَالخَلَاخِلِ وَالقُرْطِ

Maksudnya: “(Celaan ini) adalah pada perbuatan orang lelaki yang menyerupai perempuan dari sudut pakaian dan juga perhiasan yang khusus buat orang perempuan seperti memakai serkup kepala, rantai, gelang tangan, gelang kaki, dan juga anting-anting.”

(Kitab ‘Umdatul Qari, Al-‘Aini 22/41)

Jelas daripada hadis di atas bahawa HARAM bagi seseorang untuk memakai pakaian atau perhiasan yang khas bagi jantina berlawanan dengannya. Antara barang perhiasan yang tidak dibenarkan dipakai oleh lelaki adalah:

a) Rantai.
b) Gelang tangan (kecuali bagi tujuan perubatan hukumnya harus).
c) Gelang kaki.
d) Cincin (yang dibuat daripada emas).
e) Anting-anting.

Pengharaman bagi lelaki menyerupai wanita ini tiada khilaf dalam kalangan alim ulama sama ada dari sudut pergerakan badan, kelembutan kata-kata, perhiasan, pakaian dan lain-lain yang khas bagi wanita dari sudut adat dan tabiat.

2) MEMAKAI GELANG DAN CINCIN BAGI LELAKI

Imam al-Nawawi menyatakan bahawa jumhur ulama mengharamkan lelaki memakai gelang.

Syeikh Zakariyya Al-Ansari berkata bahawa diharuskan bagi seorang lelaki memakai cincin perak kerana mengikut Rasulullah SAW, bahkan hukumnya adalah sunat, namun lelaki tidak boleh memakai gelang dan tidak halal baginya, meskipun gelang tersebut diperbuat daripada perak.

Hal ini kerana memakai gelang itu mempunyai unsur kewanitaan dan ia tidak layak dan sesuai dengan sifat seorang lelaki.

(Rujuk Fatawa Hujjah al-Islam Abu Hamid al-Ghazali, hlm. 30; Al-Majmu’ Syarh al-Muhazzab 4/444 dan Asna Al-Matolib 1/379).

3) BARANG PERHIASAN DARI EMAS UNTUK LELAKI

Kaum lelaki diharamkan untuk mengambil emas sebagai perhiasan, maka begitu juga dengan memakai cincin emas bagi lelaki juga jelas pengharamannya melalui hadis Nabi SAW. Daripada Abu Hurairah r.a., beliau berkata:

أَنَّهُ نَهَى عَنْ خَاتَمِ الذَّهَبِ

Maksudnya: “Sesungguhnya Nabi SAW melarang (lelaki) dari memakai cincin emas.”

(HR Muslim, hadis sahih)

Rasulullah SAW pernah melihat seseorang memakai cincin yang diperbuat daripada emas lalu Baginda SAW mencabut cincin tersebut dari tangan lelaki tersebut lalu mencampakkannya, kemudian Baginda SAW bersabda:

يَعْمِدُ أَحَدُكُمْ إِلَى جَمْرَةٍ مِنْ نَارٍ فَيَجْعَلُهَا فِي يَدِهِ

Maksudnya: “Seseorang dari kalian sengaja meletakkan bara dari api neraka ditangannya.”

(HR Muslim, hadis sahih)

Namun dalam isu ini terdapat beberapa pengecualian, antaranya ialah fatwa daripada Jabatan Mufti Negeri Melaka dan Negeri Sembilan akan keharusan pemakaian gelang atau rantai tangan bagi lelaki untuk tujuan perubatan atau rawatan berdasarkan keperluan dan hajat dengan syarat:

1) Ia bukan diperbuat daripada emas, perak, suasa atau sutera (bagi lelaki).
2) Tidak terdapat unsur najis padanya.
3) Tidak mempercayai atau meyakini bahawa pemakaian gelang tangan tersebut boleh menyembuhkan penyakit tertentu kerana ia dikhuatiri boleh menjerumuskan seseorang kepada unsur khurafat yang boleh menjejaskan aqidah.
4) Tidak menyebabkan kemudaratan kepada pemakainya.
5) Mendapat perakuan daripada pakar perubatan yang beragama Islam dan telah terbukti secara saintifik bahawa ia merupakan antara kaedah rawatan yang berkesan dalam merawat penyakit.

Bagi lelaki yang memakai gelang untuk tujuan perubatan, adalah lebih baik tidak memakainya di tempat awam secara terbuka atau menghebahkannya di media sosial supaya mengelakkan fitnah terhadap pemakai, kerana melakukan sesuatu yang mendatangkan fitnah adalah makruh.

Rujukan:

  1. Al-Kafi #1722: Hukum Lelaki Memakai Gelang
  2. Maktabah Al-Bakri #770: Lelaki Memakai Cincin Emas

Jemput baca artikel penuh tentang lelaki memakai perhiasan di link berikut:
https://muftiwp.gov.my/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/4498-al-kafi-1722-hukum-lelaki-memakai-gelang

Asma’ binti Harun & Tim Penyelidikan
#UAHSahabatDuniaAkhirat

BACA: Inai Celup Tak Sah Bawa Solat, Ustazah Asma’ Harun Beri Pencerahan

Sumber: Ustazah Asma’ Harun