Kisah Pengasas OYO Hotel

Hanya Tinggal $0.50 Dalam Akaun Bank, Ini Kisah Disebalik Kejayaan Pengasas OYO Hotel

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Siapa sangka seorang jutawan muda di dunia datang dari tempat yang 89% gaji penduduknya tidak sampai $10 sehari.

Rayagada terletak di Selatan Odisha, daerah yang mana penduduknya terdiri beberapa etnik dan tidaklah berapa terkenal di dunia berbanding bandar-bandar lain di India. Di sinilah pemuda bernama Ritesh Agrawal tinggal dan mencipta nama.

Ritesh tidak pernah ke universiti dan mempunyai kerjaya pada usia 18 tahun. Disebabkan tidak mempunyai apa-apa, beliau tidak mampu lagi untuk membayar sewa bilik.

Dengan keadaan yang begitu terdesak, Ritesh diusir keluar dengan berbekalkan $0.50 di dalam akaun bank.

Suatu hari, Ritesh berjalan dan ternampak sebuah hotel yang banyak bilik kosong (tidak laku). Pemilik hotel mengadu padanya sudah mencuba pelbagai cara namun masih tidak memberi keuntungan.

Ritesh yang dalam keadaan terdesak ketika itu mengambil risiko paling besar dalam hidupnya. Beliau berjanji kepada pemilik hotel itu untuk menguntungkan hotel dengan lebih baik.

Kisah Pengasas OYO Hotel
Sumber: Booking

Setelah mengadakan rundingan, Ritesh menggunakan duit yang diberi pemilik hotel untuk menggantikan lampu, menukar cadar dan menghias bilik kemudian memaparkannya di Internet dengan nama OYO Hotel.

Dalam masa beberapa hari, OYO Hotel sudah mula dipenuhi tempahan dan orang ramai mula bercakap-cakap tentang hotel baru itu.

“Bila saya dah berjaya merubah sebuah hotel, saya yakin saya boleh ubah ratusan hotel lain”

Ritesh mula mengorak langkah ketika umur 20 tahun dengan mendapat dana dari pelabur-pelabur besar. Kemudian OYO terus mara kehadapan dengan memasuki pasaran China yang mempunyai saiz dua kali ganda lebih besar daripada India. Selepas sepuluh bulan, OYO Hotel telah menapak lebih 171 bandar dengan 87,000 bilik.

Kisah Pengasas OYO Hotel
Sumber: Malay Mail

Seterusnya, OYO Hotel melebarkan sayapnya ke Malaysia, Nepal dan UK. Pada September 2018, Oyo Hotel mengumumkan bahawa mereka berjaya meraih dana sebanyak $1 bilion.

Ketika Ritesh berumur 26 tahun, OYO Hotel telah menjadi jaringan hotel nombor dua terbesar didunia dengan 43,000 hotel.

Tiada siapa menyangka seseorang yang dilahirkan dalam keluarga kelas pertengahan di sebuah pekan kecil mampu mencipta kejayaan luar biasa seperti ini. Malah menurut Ritesh, beliau kekal bersemangat dan terinspirasi untuk mengecapi kejayaan atas nasihat daripada salah seorang idolanya iaitu pengasas bersama PayPal, Peter Thiel.

Kini, Ritesh mempunyai lebih daripada 10,000 tenaga kerja dan beliau turut menggalakkan setiap individu untuk memegang tanggungjawab pemilikan terhadap projek masing-masing.

Sumber: The Outlook, Nas Daily, Era Baru