Hadapi Krisis Kewangan, Haiwan Di Zoo Mungkin Jadi Korban Makanan Haiwan Lain

Hadapi Krisis Kewangan, Haiwan Di Zoo Jerman Mungkin Dikorbankan Jadi Makanan Haiwan Lain

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Hadapi krisis kewangan, haiwan di zoo Jerman mungkin bakal jadi korban makanan haiwan lain.

Wabak pandemik COVID-19 yang melanda dunia bukan sahaja memberikan kesan kepada kehidupan manusia tetapi juga kehidupan haiwan.

BACA: Tiada Pelawat Ketika PKP, Nasib Haiwan Dan Pekerja Di Zoo Negara Hanya Bergantung Pada Dana

Disebabkan perintah berkurung yang dijalankan di majoriti negara dunia, pihak zoo terpaksa mencari jalan bagi mendapatkan dana untuk makanan haiwan-haiwan di zoo.

Hadapi krisis kewangan, sebuah zoo di utara Jerman tidak menolak sekiranya haiwan di zoo itu terpaksa dikorbankan untuk dijadikan makanan haiwan lain.

Zoo Negara PKP
Sumber: Travelog

Zoo berkeluasan 24 hektar yang menjadi lokasi penginapan lebih 700 ekor haiwan itu terkenal dengan beruang kutub terbesar di Jerman dengan ketinggian lebih tiga meter.

Menerima lebih 150,000 pengunjung setiap tahun, zoo tersebut mengalami masalah kewangan sebaik sahaja Jerman mengumumkan perintah kawalan pergerakan dan menutup sempadan mereka sejak 15 Mac lalu.

Pengarah Zoo, Verena Kaspari memberitahu sekiranya pihak zoo kehabisan sumber kewangan untuk membeli makanan atau pihak pembekal makanan tidak lagi boleh menghantar bekalan, maka zoo terpaksa mengambil inisiatif terakhir itu.

Boleh bertahan dijangka sehingga pertengahan Mei, antara haiwan yang berada dalam senarai korban awal ialah kambing dan rusa. Malah dana kecemasan daripada pihak kerajaan masih tidak lagi sampai ke pihak zoo.

Zoo Negara Malaysia tidak terkecuali menghadapi masalah yang sama. Mengharapkan dana orang ramai dan menganjurkan program ‘haiwan angkat’, akhirnya pihak kerajaan telah menghulurkan bantuan dana sebanyak RM1.3 juta bagi mengatasi kesan pandemik COVID-19 terhadap mereka.

https://www.facebook.com/odisimy/posts/1889589831174224

Sumber: Business Insider, Harian Metro