Ibu Bapa SJK Tak Merungut Sumbang Dana Sekolah

Guru Ini Kongsikan Mengapa Senario Ibu Bapa Liat Beri Sumbangan Tidak Berlaku Di SJK

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Kecemerlangan pelajar banyak dipengaruhi oleh beberapa faktor antaranya ialah penglibatan ibu bapa, guru, sekolah, rakan sebaya dan juga persekitaran. Peranan sekeliling ini amat penting dalam memantapkan kecemerlangan pelajar sebagai generasi harapan negara pada masa akan mendatang.

Saban tahun, isu yang sering timbul bagi sekolah kebangsaan ialah apabila guru meminta sedikit sumbangan untuk pembangunan sekolah, ada sahaja yang merungut dan tidak kurang juga memfitnah sekolah salah guna kuasa. Berlainan pula ibu bapa yang menghantar anak mereka di sekolah di sekolah jenis kebangsaan (SJK) tidak lokek untuk memberi sumbangan buat pendidikan di sekolah berkenaan.

Ibu Bapa SJK Tak Merungut Sumbang Dana Sekolah
Sumber: FB

Seorang guru sekolah meluahkan pandangan mengapa ibu bapa yang menghantar anak mereka di SJK tidak merungut apabila sekolah meminta sumbangan.

“Sekolah cina sibuk bertempur dengan akademik agar murid-murid cemerlang dalam segala bidang.

“Sekolah melayu sibuk bertempur dengan ibu bapa agar anak-anak dapat layanan istimewa dan merungut kena bayar untuk pendidikan anak-anak mereka,” tulisnya Mohd Fadli Salleh di Facebook.

Menurut Fadli, orang ramai sering berkata bangsa Cina kaya dan mampu untuk bayar sumbangan sekolah. Namun, dakwaan itu disangkal kerana beliau sendiri melihat ada juga masyarakat Cina yang hidup susah tetapi mereka semua sangat utamakan pendidikan anak-anak kerana mereka tahu pendidikan mampu mengubah kehidupan yang lebih baik.

Ibu Bapa SJK Tak Merungut Sumbang Dana Sekolah
Sumber: FB

“Jika pun mereka tak mampu menjadi kaya raya dan berjaya, mereka tak nak anak mereka alami perkara sama.”

Ada juga orang Cina yang hidupnya tidaklah mewah, sanggup menghantar anak mereka ke sekolah swasta walaupun yuran pendidikan mahal.

Ibu Bapa SJK Tak Merungut Sumbang Dana Sekolah
Sumber: FB

Lihat sahaja SJKC iaitu sekolah kerajaan tapi aliran bangsa Cina, dana PIBG berjuta ditambah dengan fasiliti sekolah yang cukup lengkap dan selesa untuk pelajarnya. Bagaimana mereka sediakan fasiliti terbaik di sekolah mereka?

Ibu Bapa SJK Tak Merungut Sumbang Dana Sekolah
Sumber: FB

Beliau turut kecewa ramai ibu bapa merungut apabila sekolah meminta sumbangan dan tidak kurang juga yang menunding jari kepada kerajaan supaya bertanggungjawab sediakan semuanya.

Dalam beberapa hari sahaja lagi kita bakal menghampiri 2020, jadi mentaliti juga perlu diubah demi masa depan pendidikan anak-anak.

Sumber: FB Mohd Fadli Salleh