Kisah Foto Bapa Dan Anak Syria Siena Awards

Foto Ceria Bapa Dan Anak Syria Ini Menang Anugerah, Simpan Kisah Menyayat Hati

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Foto ceria yang memaparkan seorang bapa dan anak yang tidak mempunyai tubuh badan sempurna begitu ceria ini telah meraih anugerah tertinggi bersempena Anugerah Foto Antarabangsa Siena 2021.

Foto yang dirakam oleh seorang jurufoto bernama Mehmet Aslan ini sebenarnya menyimpan seribu satu kisah yang begitu menyayat hati.

Menurut laporan, kejadian menyayat hati berlaku pada keluarga itu saat bom meletup di bandar Idlib, Barat laut Syria.

Ketika kejadian, Munzir Al-Nazzal dilaporkan sedang berjalan menuju ke bandar tersebut dan telah kehilangan kaki kanannya akibat letupan itu.

Namun, kesengsaraan yang dialami Munzir itu bukanlah pada dirinya tetapi terhadap anaknya Mustafa. Anaknya telah dilahirkan tanpa anggota badan itu tidak mempunyai kedua-dua belah tangan dan kaki.

Berlaku ketika Perang Syria, isterinya Zeinab tidak sengaja terhidu gas sewaktu mengandungkan anaknya.

 

Kisah Foto Bapa Dan Anak Syria Siena Awards
Sumber: History

Oleh sebab itu, Zeinab terpaksa mengambil ubat yang berlebihna dan keadaan itu telah mengakibatkan gangguan perkembangan saraf anaknya. Anak mereka mengalami sindorm tetra-amelia yang telah menyebabkan kecacatan anggota badan.

Mereka kemudiannya meninggalkan Syria dan menetap sebuah daerah di Turki sehinggalah bertemu dengan jurugambar Mehmet Aslan yang juga rakan mereka.

Menurut Mehmet, kisah kehidupan keluarga Munzir telah memberi kesan yang mendalam buat dirinya mengenai kepayahan hidup menghadapi peperangan. Foto itu turut dimuat naik menerusi akaun Instagram miliknya.

“Perang secara umumnya, adalah isu yang ada di seluruh pelosok dunia, disebabkan itu saya mula mengambil gambar berkenaan isu ini.

“Tetapi pada saya keluarga ini memberi kesan kepada saya mengenai situasi sukar yang telah mereka hadapi di saat perang tersebut berlaku.

“Saya tak sangka gambar ini akan mendapat jumlah perhatian yang sangat memberangsangkan, kerana pada saya gambar ini adalah sumber kebahagiaan bagi saya” katanya.

Kisah Foto Bapa Dan Anak Syria Siena Awards
Sumber: IG Mehmet Aslan

BACA: Elak Rasa Takut, Lelaki Ini Ajar Anak Ketawa Setiap Kali Terdengar Bunyi Bom

Sumber: SBS News