Fenomena Kosmik: Planet Utarid Sejajar Dengan Matahari Dan Bumi

Transit Utarid 2019
Sumber: NASA

Tanggal 11 November 2019 menyaksikan fenomena kosmik yang dapat dilihat di ruang udara beberapa tempat yang mana planet Utarid melintasi Matahari berlaku ketika planet itu berada di antara Matahari dan Bumi, dan ia kelihatan sebagai titik hitam kecil bergerak pada permukaan Matahari.

Fenomena ini dipanggil Transit Utarid berlaku kira-kira 12 kali dalam seabad. Planet Utarid dapat dilihat menerusi teleskop sebagai satu tompok hitam yang bergerak di atas permukaan planet Bumi dan memberi pemandangan cakerawala selama lima setengah jam jika cuaca mengizinkan.

Transit Utarid 2019
Sumber: NASA

Utarid, planet paling kecil yang dikenali dalam Sitem Suria (satu pertiga saiz Bumi) melengkap satu orbit setiap 88 hari dan melintasi di antara Bumi dan Matahari setiap 116 hari.

Kebanyakan kawasan di Eropah barat, bahagian barat Afrika Utara dan Barat, timur Amerika Utara dan Amerika Selatan dapat melihat seluruh transit ini. Bagaimanapun, pemerhati di timur dan tenggara Asia serta Australia tidak akan dapat melihatnya sama sekali.

Transit Utarid pertama kali direkodkan oleh ahli astrnomi dari Perancis, Pierre Gassendi. Beliau memerhatikannya menerusi teleskop pada 1631 iaitu dua dekad selepas alat tersebut dicipta.

Transit Utarid 2019
Sumber: Yasser Al-Zayyat

Penjajaran Utarid terakhir berlaku pada 9 Mei 2016 dan penjajaran seterusnya adalah 2032 dan 2039.

Fenomena ini tidak boleh dilihat secara langsung kerana boleh menyebabkan kerosakan mata yang kekal kerana hanya sebahagian Matahari yang sangat kecil akan tertutup.

Orang ramai boleh memerhati fenomena ini menerusi teleskop dengan penapisan yang kuat atau paling selamat.

Sumber: Pressreader, Earthsky