Photo 1

FamilyMart Malaysia Sertai Senarai Kedai Serbaneka Pertama Dengan Sijil Halal JAKIM

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

FamilyMart Malaysia berbangga mengumumkan bahawa FamiCafé di Menara U, Shah Alam telah menerima sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), menjadikannya kafe serbaneka pertama di Malaysia dengan status halal.

Pensijilan ini menunjukkan usaha FamilyMart Malaysia untuk memberikan keyakinan kepada pelanggan yang berbelanja dan makan di kedai mereka. FamilyMart Malaysia sedang menjalani audit halal bertahap mengikut panduan JAKIM, dan proses ini telah bermula di dua kedai lain.

Artikel berkaitan:

Bersempena dengan perkembangan ini, FamilyMart Malaysia telah menghentikan penjualan alkohol di semua kedai untuk menambah keyakinan pelanggan.

Dalam usaha untuk memperluaskan konsep konbini yang memenuhi keperluan pelanggan, FamilyMart akan memperkenalkan konsep FamiCafé seperti di Menara U di semua kedai. Konsep ini, yang sudah mendapat pengesahan halal, menawarkan minuman kafe dan makanan siap makan yang disediakan di kedai, termasuklah oden, snek panas seperti chiki katsu rangup dan sosej (corndog), serta sofuto.

FamiCafé menawarkan minuman kafe berkualiti dan makanan dengan kemudahan masa dan lokasi. Sejak diperkenalkan, konsep ini telah diterima baik kerana kualiti, nilai dan kemudahan yang ditawarkan.

Photo 2

Kini, terdapat 16 FamiCafé di Malaysia, dengan matlamat untuk membuka 50 FamiCafé menjelang akhir tahun 2023. Semua FamiCafé baru akan mengikut susun atur JAKIM, sementara kedai sedia ada akan diubah suai. FamilyMart Malaysia berharap mendapatkan status halal untuk 300 FamiCafé menjelang tahun 2025.

Selain itu, FamilyMart kini sedang berkembang ke pantai timur Semenanjung Malaysia. FamilyMart Malaysia sedang mencari lokasi yang sesuai untuk memenuhi permintaan pelanggan di rantau itu dan menjangka 20 kedai akan dibuka menjelang akhir 2023. Beberapa cawangan FamilyMart sudah dibuka di Kuantan, Pahang.

Untuk menambah keselesaan, FamiCafé FamilyMart di Menara U kini dilengkapi dengan kiosk layan diri, yang membolehkan pelanggan membuat pesanan menggunakan e-dompet atau kad kredit. Kiosk layan diri ini akan diperkenalkan di FamiCafé lain secara beransur.

Pusat penyediaan makanan Family Mart Malaysia, yang diurus oleh QL Kitchen, telah mendapat pengiktirafan halal oleh JAKIM sejak 2019. Hingga 30 April 2023, sebanyak 172 produk makanan jenama FamilyMart telah didaftarkan sebagai halal di portal rasmi JAKIM.

Kesimpulannya, FamilyMart Malaysia berazam untuk terus memberikan pengalaman belanja dan makan yang lebih baik dan berkeyakinan bagi pelanggan mereka, serta terus berusaha untuk memenuhi jangkaan pelanggan terhadap kedai serbaneka sejak pembukaan pertama mereka.