Facebook Aplikasi Permainan Video

Facebook Lancar Aplikasi Khas Permainan Video, Mahu Bersaing Dengan Twitch

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Twitch dan Youtube tidak menunjukkan persaingan dalam hal platform penstriman video untuk komuniti permainan, tetapi Facebook ingin mengubahnya dengan aplikasi permainan mudah alih khas yang baharu.

Syarikat gergasi Facebook Inc. merancang untk melancarkan aplikasi mudah alih permainan video pada Isnin (20 April) yang akan memberi tumpuan kepada penstriman permainan secara langsung, dalam usaha menyaingi aplikasi Twitch kendalian Amazon.com Inc, laman YouTube milik Google dan khidmat Mixer yang ditawarkan oleh Microsoft Corp, lapor akhbar New York Times.

Facebook Gaming pada asalnya dijadualkan dilancarkan pada Jun, namun syarikat itu akan melancarakannya lebih awal berikutan orang ramai menjalani kuarantin diri di rumah akibat COVID-19, menurut laporan itu.

“Membuat pelaburan dalam permainan umumnya menjadi satu keutamaan bagi kami kerana permainan merupakan satu bentuk hiburan yang benar-benar menghubungkan orang ramai,” menurut akhbar yang menukil pengarah aplikasi permainan Facebook, Fidji Simo.

“Ia memberi hiburan yang bukan hanya satu bentuk penggunaan pasif tetapi juga hiburan yang interaktif dan menghubungkan orang ramai,” kata Simo.

Facebook Aplikasi Permainan Video
Sumber: Gizmodo

Facebook telah melabur dalam permainan video selama bertahun-tahun, dan telah berusaha untuk membina komuniti penstrimannya dengan kerjasama beberapa pencipta permainan dan juga mengadakan kejohanan e-sukan.

Walaupun Facebook mempunyai pangkalan pengguna yang besar – lebih daripada 2.5 bilion orang menggunakan Facebook setiap bulan – ia masih ketinggalan dibelakang Twitch dan YouTube apabila berkaitan menstrim video permainan selama berjam-jam.

Aplikasi itu juga meliputi permainan biasa dan akses kepada penggemar permainan video. Setakat ini dilancarkan untuk versi Android, manakala versi iOS akan dikeluarkan setelah mendapat persetujuan Apple.

Dengan melancarkan aplikasi khas ini, mampukah Facebook menyaingi platform sosial permainan video yang sedia ada?

Sumber: The Verge