Drama ‘Dayang Senandung’ Tetap Diteruskan Walaupun Didesak Henti Penggambaran

Dayang Senandung Diteruskan

Penerbit Zeel Production Sdn. Bhd, Fadzil Teh berpendirian tetap meneruskan penggambaran drama ‘Dayang Senandung’ walaupun sudah ribuan orang menurunkan tandatangan menyokong petisyen dalam talian bagi mendesak drama terbabit dihentikan.

“Selagi drama ini bersesuaian dengan kehendak stesen penyiar Radio Televisyen Malaysia (RTM), saya akan teruskan penggambaran drama ini,” katanya kepada Suara Merdeka.

Kekecohan bermula dipercayai selepas penyanyi dan pelakon Wani Kayrie – yang memegang watak Dayang Senandung – memuat naik klip video tariannya melalui aplikasi TikTok.

Susulan video tersebut, isu membabitkan Dayang Senandung menjadi polemik dalam kalangan netizen sejak pagi tadi. Antaranya apabila ia dipaparkan sebagai wanita kulit hitam.

Netizen mendakwa drama tersebut bersifat mendiskrimansi warna kulit dan tidak sensitif dengan isu perkauman, tetapi bagi Fadzil Teh watak Dayang Senandung sejak daripada dahulu lagi sudah dipaparkan sebagai seorang wanita berkulit gelap.

“Saya rasa netizen boleh cakap rasis kalau saya betul-betul ambil pelakon berkulit gelap seperti Haneesya Hanee (dewi remaja) berlakon.

“Ini tidak, saya memilih Wani Kayrie untuk dimekapkan menjadi gelap,” katanya.

Dayang Senandung Diteruskan
Sumber: Malay Mail

Nama watak Dayang Senandung biasanya dikaitkan dengan filem klasik yang diterbitkan dalam bentuk hitam putih pada 1965.

Filem itu mengisahkan seorang puteri raja dari Ratnapura yang dilahirkan bertubuh hitam akibat terkena sumpahan. Cerita berkenaan diakhiri dengan tubuhnya menjadi cerah selepas sumpahan tersebut terhapus.

Walaupun drama ini dimodenkan daripada kisah rakyat, ada juga yang mengatakan adaptasi ini harus dihentikan kerana kefahaman begini sudah lapuk.

Drama Dayang Senandung itu masih lagi di peringkat penggambaran dan dijangka yang ditayangkan pada akhir tahun ini. Antara pelakon yang terlibat dalam drama ini ialah Wani Kayrie, Hun Haqeem, Rozita Che Wan, Shah Iskandar dan ramai lagi.

Baru-baru ini isu diskriminasi warna kulit hangat diperkatakan secara global selepas lelaki kulit hitam, George Floyd, mati sewaktu ditahan polis. Susulan kejadian itu, tunjuk perasaan Black Lives Matter berlaku di kebanyakan bandar raya Amerika Syarikat serta beberapa negara Eropah.

Sumber: Suara Merdeka