Hijab Pakai Buang Steril Pertama Di UK 1

Doktor Wanita Malaysia Ini Perkenal Hijab Pakai Buang ‘Steril’ Pertama Di Hospital UK

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Dalam bilik pembedahan (operation theatre), aspek kebersihan adalah satu kemestian yang perlu dipatuhi bagi memastikan persekitaran bebas daripada kuman.

Seperti contoh, pemakaian topi dan pakai buang. Namun lain halnya dengan petugas Muslim yang terpaksa mematuhi peraturan ini sekaligus menjaga aspek pemakaian dalam Islam terutamanya untuk petugas wanita.

Hijab Pakai Buang Steril Pertama Di UK

Cakna dengan isu tersebut, seorang doktor junior di Hospital Royal Derby, United Kingdom, Farah Roslan tampil dengan idea mahu menghasilkan hijab pakai buang steril yang boleh digunakan semasa berada di kawasan bilik pembedahan.

“Saya gunakan hijab yang sama sepanjang hari dan ianya sudah pasti tidak bersih dan ideal. Saya tidak selsa untuk membuka hijab saya dan saya dikeluarkan daripada bilik pembedahan dengan hormat disebabkan kawalan jangkitan.”

Mahu memperkenalkan penggunaan hijab secara meluas di peringkat global, pakar bedah konsultan, Gill Tierney yang merupakan mentor kepada Farah percaya hijab tersebut adalah yang pertama diperkenalkan di UK.

“Kami tahu ini adalah isu ‘tersembunyi’ yang tidak disuarakan di bilik-bilik pembedahan seluruh negara dan saya percaya pengenalannya belum lagi dilakukan secara formal.”

Sumber: BBC