Taman Rashidah Utama 3

Di Sebalik Kisah Patah Hati Bob Lokman Dalam Lagu ‘Taman Rashidah Utama’

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Sebut sahaja lagu Taman Rashidah Utama, rata-rata daripada peminat genre rock kapak tahu mengenai kisah di sebalik lagu ini. Ini kisah di sebalik sejarah patah hati Bob Lokman dalam lagu Taman Rashidah Utama.

Pertama kali diterbitkan pada tahun 1988, lagu nyanyian kumpulan Wings dalam album Wings bertajuk Hukum Karma, lagu ini masih lagi menjadi siulan masyarakat hari ini.

Taman Rashidah Utama 2

Kisah patah hati si penulis lirik

Ditulis oleh Bob Lokman, lagu Taman Rashidah Utama merujuk kepada sebuah tempat di Senawang, Seremban yang mana merupakan lokasi gadis pujaan hati beliau.

Taman Rashidah Utama 1

Mengenali si gadis yang pada ketika itu berusia 14 tahun dan beliau pula berusia lewat 20-an, Bob mendedahkan beliau sanggup berulang sejauh 10km setiap hari semata untuk melihat gadis pujaan hatinya dari jauh semasa menunggu bas sekolah setiap pagi.

Taman Rashidah Utama

“Semasa berusia lewat 20-an, saya berjumpa sorang gadis berusia 14 tahun dan jatuh cinta. Saya tahu yang beliau tinggal di Taman Rashidah Utama di Seremban. Saya biasa berulang-alik dari Seremban ke Kuala Lumpur sebab Wings pernah berlatih di sebuah studio di sana.

Gadis tersebut singgah di studio dengan rakan-rakannya untuk bertemu dengan kumpulan Wings. Beliau cantik tapi tidak mempedulikan saya. Tapi saya tetap suka pada beliau dan kami kekal berkawan sejak hari itu.

Saya sanggup tunggu sehingga beliau habis sekolah dan merancang nak bertemu keluarganya bagi urusan masuk meminang. Tapi beliau jelaskan yang beliau memang tiada perasaan pada saya.”

Wanita di sebalik lagu Taman Rashidah Utama

https://www.instagram.com/p/CJX3mByhM10/

Turut mendedahkan bahawa gadis di sebalik penciptaan lagu tersebut merupakan pelakon serba boleh, Aida Aris, Bob memberitahu Aida pernah menyuruhnya untuk mengabadikan kisah mereka menjadi drama, namun sehingga kini idea berkenaan masih lagi tidak dapat direaisasikan.

“Taman Rashidah Utama bukan sekadar lagu patah hati, tetapi juga sebagai panduan bahawa sekiranya kita melakukan sesuatu dengan ikhlas, ianya akan membuka jalan ke sesuatu yang tidak pernah dijangka.”

Lagu-lagu hits tulisan Bob Lokman

Selain daripada Taman Rashidah Utama, Bob Lokman juga pernah menghasilkan beberapa lagu popular antaranya Pada Syurga di Wajahmu (Nash), Rendang Tak Berbuah (Hattan) dan Isabella (Search).

Keadaan terkini Bob Lokman

Sudah 20 tahun berada dalam dunia rock, Bob Lokman mengejutkan ramai apabila secara tiba-tiba mengumumkan penarikan diri daripada kerusi juri tetap rancangan Raja Lawak musim ke-5 pada 2011 semasa rancangan berkenaan sedang disiarkan secara langsung.

BACA: Dirai Kaum Lelaki Di China, Ini Kisah Di Sebalik ‘Singles’ Day’ Yang Disambut Setiap 11 November

Puncanya bermula apabila beliau disahkan lumpuh pada 1997 selama setahun pada usia 33 tahun yang mana selepas itu diikuti dengan beberapa masalah kesihatan lain seperti serangan jantung dan darah tinggi.

Pada awal Disember 2020, Bob Lokman dilaporkan selamat menjalani pembedahan membetulkan degupan jantung Cardiac Resynchronization Therapy & Defibrillator (CRTD) dengan kos sekitar RM60,000.

Sumber:

  1. NST
  2. MStar