Mary Ann Bevan

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Digelar sebagai wanita paling hodoh di dunia, Mary Ann sebenarnya membawa satu kisah sedih yang tidak dihebahkan kepada dunia.

BACA: Standard Chartered KL Marathon 2019 Disenarai Acara Larian Paling Hambar Di Dunia

Dilahirkan dengan kecantikan yang menjadi idaman setiap gadis, Mary Ann pada pernah bekerja sebagai seorang jururawat bernasib kurang baik.

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 1

Selain daripada barah, sebaik sahaja mendirikan rumah tangga, Mary Ann juga menderita penyakit akomegali yang disebabkan oleh pengeluaran hormon yang berlebihan.

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 3

Mengalami sakit kepala yang teruk, serta penglihatan yang semakin kabur, nasib Mary Ann semakin memburuk apabila suaminya meninggal dunia pada tahun 1914.

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 2

Terdesak mahu mencari pendapatan untuk membesarkan anaknya , Mary Ann akhirnya memutuskan untuk memasuki pertandingan ‘Wanita Terburuk’ dan berjaya memenangi gelaran berkenaan.

Pada tahun 1920, Mary Ann menerima tawaran daripada Sam Gumpertz untuk melakukan persembahan persembahan-persembahan di Pulau Coney Dreamland dan banyak membuat penampilan dalam Ringling Brothers Circus dan menghabiskan sisa hidupnya di sana.

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 5

Tidak kisah dilabel dengan gelaran ‘Wanita Paling Hodoh di Dunia’, Mary Ann akhirnya dilaporkan meninggal dunia pada tahun 1933, di usia 59 tahun dan meminta untuk dikebumikan di England.

Kisah Mary Ann Bevan

Tahukah anda, ada suku yang sengaja menghodohkan wajah mereka demi melindungi diri daripada nafsu lelaki?

Wanita dari suku Apatani atau Tani di daerah Arunachal Pradesh sengaha mencacatkan wajah sendiri untuk tampak hodoh bagi mengelakkan diri daripada menjadi mangsa nafsu lelaki.

Mereka membuat tatu bergaris di muka, dagu dan memakai penyumbat hidung, dianggap suku kaum yang mempunyai wajah paling pelik.

Mengikut cerita lama, wanita Apatani pada asalnya terkenal dengan kecantikan paras rupa hingga menjadi dambaan lelaki suku kaum lain menyebabkan ada yang sanggup menceroboh masuk ke kampung dan melarikan mereka.

Sebagai taktik melindungi diri, golongan tua dalam masyarakat itu mengarahkan semua wanita tidak kira sama ada muda atau tua, perlu mencacah muka mereka dengan tatu dan memakai penyumbat hidung.

Baca lanjut: Suku Ini Miliki Tradisi Sengaja Hodohkan Wajah Demi Lindungi Diri Daripada Nafsu Lelaki

Sumber: Bright Side