Jumlah Bungkusan Semakin Berkurangan, Kakitangan J&T Kongsi Kesan Selepas Isu Tular 2

Daripada 150 Kepada 30 Bungkusan Sehari, Kakitangan J&T Kongsi Kesan Selepas Diboikot

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Daripada 150 Kepada 30 Bungkusan Sehari, Kakitangan J&T Kongsi Kesan Selepas Diboikot

Beberapa minggu lalu, syarikat penghantaran J&T Express menjadi perhatian ramai susulan penularan sebuah video yang memaparkan beberapa pekerja mencampak barangan milik pelanggan sebagai tanda mogok terhadap syarikat yang menurunkan kadar komisen mereka.

Susulan kejadian itu, para pekerja serta pihak J&T sendiri telah memohon maaf di atas ketelanjuran tindakan mereka yang telah menyebabkan kerosakan pada barangan pelanggan.

BACA: J&T Kucar Kacir, Banyak Barang Pelanggan Tersadai

https://www.facebook.com/jtexpressprk/posts/3048378985264510?__cft__[0]=AZXvtwTlgAZlcWEJ8D_miyZUzEEQg96pAsYgPOyc5QYkrKsfYbHLUTh5gxbpFi0TCF5xVmxLqjEDnZgd6kQk-JHRHg4fLUjlcGU3ovpjg4NZDZsmCsitf9MAdgK5b18S8Gm2X3FPdR13ocjj7_n2CBtsyLRHKkd9x_5944W5h9V-4w&__tn__=%2CO%2CP-y-R

https://www.facebook.com/jntexpressmalaysia/posts/1567548806763240?__cft__[0]=AZVnIP6icr78whm7cusGYv2dT4Eoc4qWnI9vu97L-rPXLn2Wrkv1RdWAcMsJFk004so8oto9jpBz1pcEZCPD8qMRoD_WpNjJJSUoiNfukn7hi08irZWPHnQWVuT7A2rDn7RW0MPBVYqx4jWc4tnCWMuN&__tn__=%2CO%2CP-R

Biarpun sudah memohon maaf, ramai rakyat Malaysia yang melancarkan boikot sudah tidak lagi mempercayai syarikat kurier ini untuk diberikan amanah bagi menghantar barangan mereka dan mula beralih kepada kurier lain.

Jumlah Bungkusan Semakin Berkurangan, Kakitangan J&T Kongsi Kesan Selepas Isu Tular

Dalam satu vide TikTok yang tular, salah seorang kakitangan J&T meluahkan jika dahulunya barangan yang dihantar boleh mencecah antara 100 k3 150 bungkusan sehari, namun selepas insiden tersebut jumlah bungkusan turun secara mendadak kepada 30 bungkusan sahaja sehari.

@wbas_photography

Kembalilah kepada kami 😔..#jntexpress #abangjnt #fyp #foryoupage

♬ original sound – Conor Maynard

Dalam satu temu bual bersama media SAYS, beliau memberitahu keadaan ini agak menyebalkan kerana ianya isu diboikot ini melibatkan semua pekerja J&T termasuklah mereka yang ikhlas dan cermat melakukan kerja.

Kemarahan netizen pada kecuaian beberapa kakitangan J&T menyebabkan tertubuhnya satu group di Facebook J&T Buat Hal Apa Hari Nih? untuk orang ramai berkongsi kerosakan bungkusan yang diterima mereka.

Jumlah Bungkusan Semakin Berkurangan, Kakitangan J&T Kongsi Kesan Selepas Isu Tular 1

Sebelum ini, tular

kes syarikat penghantaran barangan J&T mengalami masalah dalam servis mereka. Ramai melaporkan barangan yang mereka pesan lewat sampai.

Menurut hantaran Facebook yang bernama Nur Sirah, beliau ingin mendapatkan barang pesanan miliknya yang telah kelewatan untuk diterima selama 6 hari. Ini berlaku di gudang milik syarikat itu di Sri Kembangan.

Banyak barangan penghantaran telah tersadai. Staff juga ramai tak ada. Staff yang tinggal juga melaporkan menerima mengalami gangguan sistem.

Sementara itu, selepas diselidik kenapa hal ini terjadi, dilaporkan bahawa pihak pengurusan syarikat itu telah membuat perubahan kepada sistem pengurusan pekerja mereka.

Ini adalah seperti maklumat hantaran Facebook yang bernama Muhammad Zaki yang menyatakan bahawa pihak J&T telah memotong gaji dan komisen pekerjanya.