Bandar Terpaksa Tanggung Rugi Lebih RM83 Juta Lepas Patung Gergasi Yang Dibina Dibenci Penduduk Tempatan 2

China Terpaksa Tanggung Rugi Lebih RM83 Juta Lepas Patung Gergasi Yang Dibina Dibenci Penduduk Tempatan

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

China terpaksa tanggung rugi lebih RM83 juta selepas patung gergasi yang dibina dibenci penduduk tempatan.

Baru sahaja siap dibina pada tahun 2016, patung gergasi Panglima Perang China, Guan Yu setinggi 190 kaki terpaksa dialihkan susulan daripada pembinaannya yang dilakukan secara haram.

https://twitter.com/garfxist/status/1411890024442781697

Terletak di Jingzhou, China, patung gergasi yang dibina dengan kos lebih RM108 juta itu terpaksa dialihkan ‘sepotong demi sepotong’ ke tempat yang hanya berjarak 8km dari lokasi asalnya.

Bandar Terpaksa Tanggung Rugi Lebih RM83 Juta Lepas Patung Gergasi Yang Dibina Dibenci Penduduk Tempatan 1
Sumber: Weibo

Perintah untuk mengalihkan patung berkenaan adalah pada  Disember 2020 susulan lokasinya melanggar peraturan di mana bangunan yang melebihi ketinggian 78 kaki tidak dibenarkan dibina.

Bandar Terpaksa Tanggung Rugi Lebih RM83 Juta Lepas Patung Gergasi Yang Dibina Dibenci Penduduk Tempatan 3
Sumber: Bored Panda

Biarpun Panglima Guan Yu adalah seorang pahlawan yang hebat dan dikagumi sehingga ke hari ini, sebenarnya keputusan pembinaan patung gergasinya tetap tidak dipersetujui penduduk tempatan.

BACA: China Mula Haramkan Pembinaan Bangunan Pencakar Langit Lebih 500 Meter

Malah Kementerian Perumahan dan Pembangunan Luar Bandar Jingzhaou yang menyifatkan ia sebagai satu tindakan yang mencemarkan penampilan dan budaya bersejarah Jingzhaou.

Seelum ini, kerajaan China akhirnya mengeluarkan arahan pengharaman ke atas usaha untuk membina bangunan melebihi 500 meter (1,640 kaki) pada tahun lalu.

Malah pihak berkuasa tempatan juga diminta untuk menghadkan pembinaan menara yang tingginya melebihi 250 meter.

Undang-undang baru ini dikuatkuasa bertujuan untuk memastikan aspek keselamatan dipentingkan dengan pengawalan pada kualiti projek pembangunan.

Menurut seorang perancang ekonomi, masalah kualiti dan bahaya dalam beberapa projek pembangunan adalah disebakan pemantauan yang longgar.

Piawaian pembangunan yang teruk menjadikan China menjadi perhatian sejak bertahun-tahun lepas.

Mengambil contoh yang terbaharu ialah sebuah menara setinggi 72 tingkat di Shenzhen yang ditutup selamanya bermula Mei lalu susulan ia bergegar tanpa sebab.