Tandas Pintar China

China Perkenal Tandas Pintar, Tidak Boleh Guna Lebih Dari 15 Minit

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

China semakin hari semakin mendahului dalam industri teknologi, menjadikan mereka antara negara paling berkuasa untuk revolusi industri 4.0 ini.

Kini, China sedang mengalami revolusi tandas yang mana ia dilengkapi dengan sistem canggih. Digelar tandas pintar, pengguna tidak dibenarkan menggunakan atau berada dalam tandas lebih daripada 15 minit.

Tandas pintar ini telah pun disediakan di sekitar bandar Shanghai sebanyak 150 buah. Ia merupakan salah satu pengenalan dalam usaha China menggunakan teknologi kecerdasan buatan (artificial intelligence) untuk diimplementasi dalam rutin harian setiap individu di sana.

Tandas Pintar China
Sumber: TODAYonline

Memetik laporan SCMP, setiap tandas mempunyai pengesan infra merah yang boleh mengesan keberadaan penggguna sekali gus merekod tempoh masa pengguna di dalam tandas.

Selain sistem berkenaan, tedapat sensor yang akan mengumpul maklumat seperti kualiti udara dan fungsi penjimatan air berdasarkan tempoh seseorang berada di dalam tandas.

Sekiranya penggua ‘meluangkan masa’ lebih dari 15 minit, satu mesej penggera akan dihantar kepada pekerja yang mengendali bahagian itu untuk tindakan susulan. Kami tidak dapat pastikan apakah tindakan susulan yang dibuat kepada pengguna yang melebihi masa.

Sebelum ini, China sudah mengimplementasi tandas awan di sana dengan sistem pengecaman muka untuk tisu tandas. Setiap pengguna akan diberikan sebanyak 40-80 sentimeter tisu tandas selepas wajah diimbas.

Tandas Pintar China

Bukanlah sekadar suka-suka China memperkenalkan teknologi sebegini. Ia juga dibuat atas tujuan mencegah jenayah di sana.

Sumber: SCMP