Bukan Kali Pertama Disaman, Cikgu Sekolah Tak Serik Ulang Kesalahan ‘Ponteng Kelas’ 2

Bukan Kali Pertama Disaman, Cikgu Sekolah Tak Serik Ulang Kesalahan ‘Ponteng Kelas’

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Cikgu sekolah tak serik ulang kesalahan ponteng kelas disaman pelajar.

Mungkin kita selalu dengar tentang pelajar ponteng kelas, tapi bagaimana pula dengan guru?

Baru-baru ini, tiga orang pelajar SMK Taun Gasi Sabah telah memfailkan saman terhadap seorang guru Bahasa Inggeris, Mohd Jainal Jamran kerana didakwa sering ‘ponteng kelas’ mengajar mereka antara Mac hingga November 2017.

BACA: Tahun Depan Anak Masuk Darjah Satu? Guru Ini Kongsikan Senarai Barang Keperluan Sekolah

Ketiganya (plaintif) melalui firma guaman Tetuan Roxana & Co telah memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu pada bulan lalu.

Kes cikgu sekolah disaman berkenaan turut menamakan lima defendan lain termasuklah pengetua sekolah, Ketua Pengarah Pendidikan, Menteri Pendidikan dan kerajaan Malaysia.

Bukan Kali Pertama Disaman, Cikgu Sekolah Tak Serik Ulang Kesalahan ‘Ponteng Kelas’

Ketiganya mendakwa Mohd Jainal yang ditugaskan mengajar Bahasa Inggeris tiga kali seminggu sepanjang tempoh tahun akademik 2017 (Januari hingga Oktober) hanya hadir ke kelas pada bulan Januari dan Februari.

Manakala pada Mac 2017, beliau sering datang lewat dan akan meninggalkan kelas lebih awal atau pun tidak datang langsung selain daripada dengan sengaja gagal, menolak dan/atau tidak mengendahkan untuk mengajar pelajar mengikut sukatan yang ditetapkan.

Bukan Kali Pertama Disaman, Cikgu Sekolah Tak Serik Ulang Kesalahan ‘Ponteng Kelas’ 1
Sumber: The Borneo Post

Sepanjang ini berlaku, plaintif dikatakan perlu pergi ke pejabat defendan untuk mengingatkannya dan meminta beliau menghadiri kelas seperti yang ditugaskan.

Dan pada atau sekitar 14 Julai, beliau telah meninggalkan tugasannya dan tiada tindakan diambil oleh pihak pentadbiran sekolah biarpun aduan kepada beliau sudah dibuat termasuklah menggantikan dengan guru lain.

Ketiganya yang juga menuntut ganti rugi teladan, ganti rugi am, ganti rugi keterlaluan, kos dan kerugian yang dirasakan sesuai oleh mahkamah.

Ini bukanlah kesalahan kali pertama Mohd Jainal kerana pada Oktober 2018, seorang lagi pelajar, Nafirah Siman, 19 tahun dikatakan turut berbuat demikian atas dakwaan yang sama pada tahun 2015.