bmw r 1250

BMW Motorrad Malaysia Lancar Jentera Terbaru: BMW R 1250 R Dan BMW R 1250 RS

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

BMW Motorrad Malaysia telah melancarkan BMW R 1250 R dan BMW R 1250 RS yang baru, menampilkan pelbagai ciri inovatif yang melengkapkan sifat dinamik jentera jelajah sukan yang menarik ini.

BMW R 1250 R baru ini meneruskan kejayaan jentera roadster yang diperkenalkan oleh BMW Motorrad. Kini dalam bentuk yang lebih terkini, ia hadir untuk meningkatkan pengalaman jelajah penunggang baik secara solo atau berkumpulan.

BMW R 1250 RS baru pula mengekalkan warisan “RS”, yang merupakan tanda aras bagi kecemerlangan jentera jelajah sukan. Lebih canggih dan inovatif, ia menjanjikan pengalaman jelajah yang sporty dan dinamik pada tahap tertinggi.

01. The New BMW R 1250 R

02. The New BMW R 1250 RS

Artikel Berkaitan

Pelbagai inovasi dan ciri kefungsian untuk tunggangan dinamik

Sebagai jentera jelajah sukan, BMW R 1250 R dan BMW R 1250 RS baru dilengkapi secara standard dengan BMW Integral ABS Pro, iaitu sistem pengereman yang direka untuk meningkatkan aspek keselamatan, terutamanya semasa membelok.

Turut disertakan secara standard adalah Kawalan Brek Dinamik (DBC), yang memberikan sokongan tambahan semasa melakukan pengereman kecemasan dengan menghalang pengaktifan pendikit yang tidak sengaja.

Ini dapat dinikmati dengan intervensi dalam kawalan enjin, tork pacuan akan berkurangan semasa membrek untuk memanfaatkan daya pengereman pada roda belakang sepenuhnya.

Hasilnya ialah kestabilan yang lebih baik dan jarak pengereman yang lebih pendek.

Mod Tunggangan BMW R 1250 R & RS

Selain itu, BMW R 1250 R dan BMW R 1250 RS baru juga dilengkapi dengan Kawalan Cengkaman Dinamik (DTC) secara standard, menjamin daya cengkaman yang hebat serta tahap keselamatan tunggangan yang tinggi.

Riding Modes Pro, yang menawarkan mod-mod tunggangan yang boleh disesuaikan juga disertakan untuk memberikan pelbagai kemudahan.

03. The New BMR R 1250 R

04. The New BMW R 1250 RS

Sebagai contoh, dalam mod tunggangan “PRO”, fungsi kawalan brek enjin dinamik (MSR) membantu penunggang mengelakkan kondisi tunggangan tidak stabil yang mungkin terjadi akibat pacuan neutral atau semasa menukar ke gear rendah, disebabkan oleh kegelinciran brek berlebihan pada roda belakang.

Mod tunggangan “ECO” yang baru pula memaksimumkan kecekapan bahan api dengan memanfaatkan keluk pendikit yang lembut serta pengehadan tork enjin secara sederhana, yang dapat dinikmati dengan bantuan teknologi enjin BMW ShiftCam yang inovatif.

Spesifikasi BMW R 1250 R & RS

Enjin boxer empat lejang dua silinder berpendingin udara/cecair yang berkapasiti 1,254 cm³ menjadi nadi bagi BMW R 1250 R dan BMW R 1250 RS baharu, mampu menghasilkan 100 kW (136 PS) dan 143 Nm tork.

Di sini, teknologi BMW ShiftCam juga berperanan menawarkan kemampuan pengaturan injap dan peninggian injap yang dapat diubah pada bahagian saluran masuk.

Hasilnya ialah enjin yang mampu menyediakan tenaga yang lancar sepanjang julat kelajuan, sambil mengekalkan corak penggunaan bahan api dan emisi yang sangat baik.

Dari segi hubungan dan navigasi, BMW R 1250 R dan BMW R 1250 RS baharu menawarkan skrin paparan berwarna TFT secara standard, memudahkan aspek kebolehbacaan, serta menampilkan navigasi menu yang jelas dan konsep pengoperasian yang mengutamakan pengintegrasian.

05. The New BMR R 1250 R

Berbagai paparan skrin boleh disesuaikan tersedia untuk berbagai keperluan, termasuk Skrin Teras “Sports”, yang menyediakan informasi waktu nyata mengenai sudut miring saat ini dan maksimum intervensi kawalan – seperti ABS Pro atau DTC.

Sebuah soket kuasa 12 volt yang terintegrasi dan soket USB-A tambahan dengan bekalan kuasa 5 volt dapat mengisi peranti mudah alih pengguna, juga disertakan dengan kemampuan pengisian cepat yang bergantung pada jenis peranti.

Panggilan Kecemasan Pintar juga merupakan fungsi standard untuk memastikan bantuan segera diberikan dalam situasi kecemasan.

Pakej BMW R 1250 R & RS

Melengkapi barisan aksesori BMW 1250 R dan BMW R 1250 RS baharu adalah pakej Comfort, Touring, dan Dynamic yang disertakan secara standard untuk kedua-dua model.

Pakej Comfort mencakupi Tunggangan Tanpa Kunci, peredam khas, kepala ekzos bersadur krom, penggenggam hangat, dan kawalan tekanan tayar.

Pakej Touring meliputi tempat peranti GPS, kawalan luncur, topang utama, serta penutup bagasi kiri dan kanan.

Sementara itu, pakej Dynamic mencakupi ciri-ciri kefungsian yang melibatkan keselamatan dan prestasi, seperti Dynamic ESA dan Shift Assistant Pro, selain MSR (kawalan brek enjin dinamik) yang telah disebutkan sebelumnya.

06. The New BMW R 1250 RS

BMW Motorrad Malaysia juga menawarkan berbagai aksesori tambahan dan pilihan penyesuaian agar penunggang dapat mempersonalisasi jentera mereka mengikut selera dan keperluan mereka.

Sebagai contoh, terdapat pilihan pelbagai warna dan gaya untuk kedua-dua model, yang mencakupi pilihan warna Racing Red, Black Storm Metallic dan Frozen Blue Metallic untuk BMW R 1250 R, serta pilihan warna Blue Planet Metallic, Alpine White dan Black Storm Metallic untuk BMW R 1250 RS.

Aksesori tambahan seperti pakej lampu LED tambahan, rangka alu yang disesuaikan, dan sistem pannier dan top box yang mudah digunakan juga boleh dipesan.

Harga BMW R 1250 R & RS

Harga permulaan untuk BMW R 1250 R baharu di Malaysia bermula dari RM 104,500 dan BMW R 1250 RS baharu bermula dari RM 110,500.

Harga ini termasuk cukai jualan tetapi tidak termasuk insurans, pendaftaran dan kos berkaitan lain.

Penunggang juga akan mendapat manfaat daripada program jaminan BMW Motorrad Malaysia selama 3 tahun tanpa had jarak tempuh, serta pakej perkhidmatan percuma selama 3 tahun atau 40,000 km (mana yang terdahulu).

07. The New BMR R 1250 R

Dengan pelancaran BMW R 1250 R dan BMW R 1250 RS baharu, BMW Motorrad Malaysia terus mengukuhkan komitmennya untuk menyediakan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi bagi memenuhi kehendak penunggang motosikal di Malaysia. J

entera ini pasti akan menarik perhatian peminat motosikal bagi yang mencari gabungan prestasi, kualiti, dan inovasi yang menjadi ciri BMW Motorrad.