Gara-Gara Tersalah Tulis Nama Pemain, Akhbar Harian Malaysia Ini Jadi Bahan Jenaka Di Media Sosial

Gara-gara tersalah tulis nama pemain bola semasa membuat liputan mengenai perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL), akhbar harian Malaysia iaitu Berita Harian menjadi bahan ketawa dunia.

Telah menjadiĀ trendingĀ di laman media sosial, wartawan Berita Harian yang menyampaikan berita berkenaan menulis nama pemain sebagaiĀ Black Lives MatterĀ yang mana sebenarnya merupakan slogan menyatakan sokongan kepada kempen anti-perkauman berkenaan isu perkauman yang timbul beberapa minggu ini susulan daripada satu kejadian yang berlaku di Amerika Syarikat melibatkan polis berkulit putih dengan seorang mangsa berkulit gelap.

BACA:Ā Jadi Punca Rusuhan Besar-Besaran Di AS, Ini Perkembangan Terkini Kes George Flyod

Gambar yang menjadiĀ trending itu menunjukkan pemain tengah Everon, Gylfi Sigurdsson sedang diasak oleh tiga orang pemain Liverpool, Alex Oxlade-Chamberlain, Jordan Henderson dan Trent Alexander-Arnold, dan Alexander-Arnold menjadi ‘mangsa’ kepada kesilapan tersebut kerana kedudukannya yang membelakangi kamera memaparkan perkataan Black Lives MatterĀ pada jersinya.

Gara-Gara Tersalah Tulis Nama Pemain Bola, Akhbar Harian Malaysia Ini Jadi Bahan Ketawa Dunia
Sumber: Troll Football

Untuk pengetahuan anda, kesemua pemain menggunakan ‘nama’Ā Black Lives MatterĀ sebagai tanda sokongan kepada kempen anti-perkauman yang dijalankan oleh pihak pengurusan EPL.

Gara-Gara Tersalah Tulis Nama Pemain Bola, Akhbar Harian Malaysia Ini Jadi Bahan Ketawa Dunia 1
Sumber: @trentaa98

Kesilapan yang dilakukan itu bukan sahaja menjadi jenaka di Malaysia tetapi juga dalam kalangan pengguna media sosial.

George Floyd, lelaki Afrika-Amerika meninggal dunia kerana ā€˜dilututā€™ pada bahagian leher oleh seorang anggota polis, Derek Chauvin dalam keadaan bergari dan tidak bersenjata.

BACA:Ā Anak Bongsu George Floyd Kini Salah Seorang Pemegang Saham Disney

Kekerasan yang dilakukan oleh anggota polis berkulit putih itu telah menyebabkan Ā ribuan penunjuk perasaan telah berhimpun di Minneapolis, Amerika Syarikat bagi menuntut bela atas kematian Floyd sehingga membawa kepada rusuhan secara besar-besaran yang berpanjangan.

Sumber: Semuanya Bola