Rakyat Indonesia Mula Lakukan ‘Pembelian Panik’ Susulan Dua Kes Positif Koronavirus Dicatatkan

Dua hari lalu, Presiden Indonesia, Jokowi mengesahkan dua kes positif jangkitan koronavirus yang melibatkan dua rakyat tempatan menjadikan kes pertama dilaporkan di Indonesia.

Susulan daripada berita berkenaan, rakyat Indonesia yang mula merasa takut telah melakukan pembelian panik di pasar raya dan farmasi.

Indonesia Sahkan kes Pertama, rakyat Lakukan Pembelian Panik

Indonesia Sahkan kes Pertama, rakyat Lakukan Pembelian Panik 1

 

Disebabkan berlakunya kenaikan kunjungan sekaligus aktiviti perbelanjaan sekitar 60-70%, Dewan Penasihat Himpunan Penyewa Pusat Perbelanjaan Indonesia (HIPPINDO), Tutum Rahanta meminta agar rakyat Indonesia tenang kerana bekalan masih mencukupi.

BACA: Kerajaan Pantau ‘Pembelian Panik’ Rakyat Singapura Di Johor

Antara yang banyak dibeli secara pukal ialah hand sanitizer, topeng muka, ubat-ubatan, multivitamin serta makanan kering dan segera.

Indonesia Sahkan kes Pertama, rakyat Lakukan Pembelian Panik 3

Indonesia Sahkan kes Pertama, rakyat Lakukan Pembelian Panik 2

Indonesia yang merupakan negara keempat mempunyai populasi paling ramai di dunia sebelum ini menafikan menyembunyikan kes koronavirus walaupun terdapatnya kes pengunjung yang pulang dari sana disahkan positif.

BACA: Lelaki Jepun Didakwa Positif Koronavirus Selepas Pulang Dari Indonesia

Indonesia mencetuskan kebimbangan sebelum ini apabila tidak mencatatkan sekurangnya satu kes walaupun selepas negara kejiranan mencatatkan kes positif koronavirus.

Terdahulu, sekotak penutup mulut dan hidung jenis N95 3M di jual pada harga lebih dari segram emas iaitu dengan harga kira-kira 1.5 juta rupiah (RM622.22) bagi 20 keping topeng.

Rata-rata penduduk mengambil langkah berjaga-jaga sehinggakan stok produk pencegahan seperti pembersih tangan (hand sanitizer) dan topeng hidung dan mulut kehabisan dan juga dijual lebih mahal.

Sumber: Detik Finance