Bermula Sebagai Tukang Sapu, Kini Bergelar Tukang Jahit Kepada Golongan VVIP

tommy yap Tukang Jahit Sut Muhyiddin Yassin

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu – peribahasa yang sesuai ditujukan kepada figura ini yang langsung tidak pernah terfikir untuk bergelar seorang tukang jahit profesional, apatah lagi diberi kepercayaan untuk menghasilkan busana buat golongan kenamaan termasuklah Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pemilik butik Saujana Men’s Wear, Tommy Yap, 61, sudah berkecimpung dalam bidang jahitan sut sejak 45 tahun lalu.

“Sudah lebih lima tahun saya menjahit sut, baju kemeja, seluar dan sebagainya untuk Perdana Menteri. Ia satu penghormatan besar buat saya dapat menghasilkan pakaiannya sepanjang tempoh itu.

“Pada awalnya saya gementar juga tetapi apabila beliau sendiri datang ke butik saya untuk mengulang tempah sut dan pakaian lain, saya tahu sudah buat yang terbaik.

Kini sudah memasuki tahun kelima Tan Sri Muhyiddin Yassin menggunakan khidmat Tommy Yap.

Memetik laporan mStar, Tommy menyifatkan beliau mempunyai citarasa dalam fesyen serta tahu apa sesuai digayakan untuk acara berbeza. Dedahnya, Muhyiddin menggemari pelbagai warna ketika menempah sut namun hitam, biru dan cokelat adalah kegemarannya.

“Muhyiddin mempunyai citarasa ‘klasik’ jika menempah sut tetapi beliau juga seorang yang mengikut peredaran fesyen termasuk pemilihan warna yang tidak terhad kepada rona selamat sahaja.

“Beliau sangat mementingkan keselesaan serta biar tampak menarik dan segak,” kongsi Tommy.

Selain Muhyiddin, Tommy juga mempunyai beberapa pelanggan tetap daripada golongan VVIP seperti Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang sudah menggunakan khidmatnya lebih daripada 25 tahun, pereka kasut, Datuk Jimmy Choo dan ramai lagi.

tommy yap Tukang Jahit Sut Muhyiddin Yassin
Sumber: mStar

Ditanya tentang perasaan menjadi tukang jahit pilihan orang kenamaan, Tommy memberitahu dia tidak pernah sesekali mengambil kesempatan terhadap peluang diberikan sebaliknya merebut kepercayaan diberikan untuk menghasilkan pakaian yang terbaik buat pelanggannya.

“Saya sentiasa percaya, jika kita lakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh dan menggembirakan pelanggan, pasti mereka akan kembali mendapatkan khidmat kita.”

Mula sebagai tukang sapu

Tommy sebenarnya tidak mempunyai sebarang pengalaman dalam bidang fesyen dan jahitan. Beliau memulakan tugas sebagai perintis di butik terkenal iaitu Ali Tailor pada tahun 1976.

Tugas pertama yang dilakukan ketika itu adalah menyapu sampah dan membersihkan bengkel menjahit sebelum diajar cara mengukur dan memotong kain.

Hanya bekerja atas faktor kelangsungan hidup, Tommy bagaimanapun mula jatuh cinta terhadap bidang pembuatan sut selepas mengetahui teknik-teknik yang betul dan sejak itu tidak menoleh ke belakang lagi.

Usaha Tommy belajar sepanjang tempoh dua tahun itu berbaloi apabila diberi peluang untuk menghasilkan sut untuk Datuk Jamal Abdillah ketika penyanyi legenda itu berentap pada pusingan akhir pertandingan Bintang RTM pada 1979.

Setahun selepas itu, Tommy mengambil keputusan membuka butiknya sendiri iaitu Saujana Men’s Wear di Kompleks Pertama sebelum berpindah ke Sungai Wang Plaza seterusnya lebih 30 tahun di Wisma MPL di ibu negara.

Hingga pada usianya kini, Tommy berkata belum bercadang untuk bersara sebaliknya akan terus bergelar seorang tukang jahit selagi mempunyai kudrat.

Sumber: mStar