Suntik Bagi Besar

Belajar Dari YouTube, Isteri Pandai-Pandai Suntik Nak ‘Bagi Besar’ Akhirnya Terima Padah

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Telah banyak kali dilaporkan berlaku sebelum ini, tindakan orang ramai yang bertindak melakukan sendiri prosedur perubatan merbahaya yang sepatutnya hanya boleh dilakukan oleh doktor bertauliah dan golongan profesional akhirnya menerima padah.

Terbaru, dua orang wanita yang ingin membesarkan payudara menggunakan suntikan gel Hyaluronic Acid yang diperolehi secara dalam talian dan dipelajari dengan hanya menonton di YouTube akhirnya menyebabkan mereka terpaksa dikejarkan ke hospital akibat diserang sawan.

Perkongsian yang dibuat di Facebook berikut adalah hasil nukilan Dr Ahmad Zakimi Abdullah atau lebih dikenali dengan gelaran Dr Zek, seorang Pakar Perubatan Kecemasan di Kementerian Kesihatan Malaysia.

Semoga perkongsiannya yang sungguh menginsafkan ini dapat dijadikan sebagai pengajaran dan iktibar bersama.

Suntik Bagi Besar

“Doktor! Ada pesakit wanita berumur 30an, sawan, baru masuk redzone,” ujar seorang penolong pegawai perubatan bertugas di zon merah.

“Baik-baik!” Jawabku ringkas.

Tanpa berlengah, aku terus berlari pantas ke Zon Merah. Kelihatan pesakit itu masih lagi sawan.

“Dah bagi valium?” Soalku.

“Dah bagi 5 minit lepas, Dr!” Ujar pegawai perubatan yang menjaga zon merah, Dr Faizal (bukan nama sebenar).

Pesakit itu diberikan oksigen ‘high flow mask’ dalam keadaan mengiring. Masih lagi sawan tanpa henti dari rumah sehingga ke zon merah.

“Bagi sekali lagi IV valium 5mg” arahan aku kepada tim kami.

“Baik!” Jawab Dr Faizal.

Pesakit masih lagi sawan walaupun dos Kedua Valium diberikan. Maka kami ambil keputusan untuk lakukan intubasi ke atas pesakit. Pesakit ini perlu bantuan mesin pernafasan akibat sawan terlalu lama. Keadaan ini dipanggil ‘Status Epilepticus’.

Setelah siap semua proses intubasi dan keadaan pesakit sudah stabil, sawan pun berenti.

Sejarah Perubatan tentang pesakit diberitahu oleh suami pesakit. Beberapa penyiasatan darah dari makmal semuanya normal. Kami masih belum dapat punca pesakit ini sawan.

Aku merancang untuk lakukan imbasan CT otak untuk pesakit ini.

Setelah beberapa minit kemudian, seorang lagi pesakit tiba di zon merah. Pesakit itu berumur dalam pertengahan 20-an. Pesakit itu juga mengalami sawan.

“Adoi! Seorang lagi sawan!” – bermonolog.

Pesakit ini juga mengalami ‘status epilepticus’. Sawan sudah hampir 1 jam tanpa henti. Satu lagi kes intubasi dan memerlukan mesin bantuan pernafasan.

“Eh! Doktor! Pesakit yang kedua ni adalah kawan kepada pesakit yang first status epilepticus tadi” ujar Dr Faizal.

“Laaa ye ke? Apa masalah sebenarnya ni? Mereka buat apa eik, Dr Faizal?” Soalku.

“Ah ha… Dr. Mereka kena sawan masa kat tempat yang sama. Di rumah pesakit yang first tadi.”

Kami rasa pelik kerana kedua-dua mereka mengalami masalah yang sama. Adakah mengalami ketoksikan? Atau apa? Tapi tak semua penghuni rumah tu yang kena. Hmmm.

“Panggil husband pesakit tu balik. Saya nak tanya beberapa soalan lagi,” permintaan aku.

Banyak juga soalan tambahan yang aku tanya pada suami dia.

Aku ada tanya apa kaitan antara isteri dia dengan kawan isteri dia tu. apa yang mereka sama-sama lakukan di rumah mereka.

“Sebenarnya tadi isteri saya dan kawan dia ni tengah buat sesuatu, doktor” ujar si suami.

“Buat apa tu encik?” Soalku ringkas.

“Mereka tengah buat breast filler. Mereka buat sendiri-sendiri. Pakai injek-injek.”

“Apa?! Boleh tunjukan saya dorang injek apa?” Terkejut juga aku.

Maka si suami tunjukkan aku gambar suntikan ‘breast filler kit’. Ada 4 picagari yang berlabel Hyaluronic Acid gel, dikatakan untuk membesarkan payudara dan 4 vial injeksi lignocaine 2% untuk ubat kebas (bias). 10 mls lignocaine 2% setiap vial.

Mengikut cerita dari si suami, isteri dia mengadu kebas dibahagian lidah dan bibir selepas beberapa minit kawan dia suntik di payudara sebelah kanan. Kemudian mengadu pening dan berdebar-debar selepas itu.

Si suami mengatakan isteri dia guna 2 vial lignocaine 2% bagi sebelah payudara. 2 belah bermakna dia menyuntik 4 vial lignocaine bersamaan dengan 40mls untuk ubat kebas sebelum suntik Hyalurolic acid sebagai filler.

Mereka beli dalam talian saja dan dipelajari dari YouTube katanya.

Mari sini aku tunjukkan bagaimana kira dos lignocaine yang disuntik;

Untuk maksimum dos lignocaine adalah 4.5mg/kg (tanpa epinephrine), jika lignocaine dengan epinephrine maksimum dos adalah 7mg/kg. Total maksimum dos adalah 300mg.

Maka, maksimum dos dalam mililiter sepatutnya disuntik oleh pesakit berat badan 58kg adalah;

Formula = max dose (mg) x berat (kg)/10 x concentration (%)

Maka,

lignocaine dos dalam mililiter tanpa epinephrine = (4.5mg x 58kg)/(10 x 2) = 13.05 mls.

Namun pesakit ini telah suntik lignocaine sebanyak 40 mililiter yang sepatutnya hanya 13 mililiter sahaja.

Sah, kedua-dua pesakit ini mengalami ‘lignocaine toxicity’.

Sejurus prosedur suntikan itu dilakukan, kedua-dua pesakit mengalami gejala seperti kebas bahagian lidah dan bibir, kemudian pening dan berdebar-debar. Lebih serius kedua-dua pesakit itu mengalami sawan akibat dari lebihan dos lignocaine.

Cara atau teknik pemberian pun aku tak pasti bagaimana. Betul atau tidak. Tak kena cara memang suntikan tersebut terus ke salur darah pun kita tak tahu. Sangat-sangat berbahaya. Prosedur ini sepatutnya dilakukan oleh doktor yang bertauliah dan terlatih sahaja.

“Faizal, bagi kedua-dua pesakit ni Intravenous lipid emulsion 1.5 ml/kg of 20% lipid. Then followed by infusion 0.25 ml/kg/min, ya. Lekas sikit,” ujarku.

“Baik, Dr!”

Kita boleh dapat pengajaran dari kisah ini. Nak cantik boleh tapi jumpa dengan doktor yang terlatih. Nak cantik boleh tapi jangan binasakan diri sendiri. Itulah. Hmmm.

For me, size doesn’t matter at all.

Dr Zek

BACA: Anak Tumbuh Payudara Umur 6 Tahun, Wanita Kongsi Elak Guna ‘Essential Oil’ Pada Kanak-Kanak

Sumber: Ahmad Zakimi Abdullah