Bayi Lapan Bulan Di Gaza Meninggal Dunia Angkara Israel Dan Palestin Putus Hubungan

Bayi Lapan Bulan Meninggal Dunia Palestin Israel
Sumber: Arab News

Omar Yaghi, bayi yang meninggal dunia ketika berusia lapan bulan kerana tidak dapat membuat perjalanan dari Gaza ke Israel bagi menjalani pembedahan jantung – yang sepatutnya mampu menyelamatkan nyawanya. Ini setelah kedua-duanya memutuskan kerjasama perdamaian sejak bulan lalu.

Ibu Omar, Raneen, terpaksa menerima kenyataan pahit tersebut dan sejak kehilangan anaknya minggu lalu, beliau terus membisu dan dan tidak lalu makan, kongsi pakciknya Mohammed Yaghi kepada AFP.

Mereka adalah antara keluarga Gaza yang menjadi korban konflik Israel-Palestin setelah Penguasa Palestin pada bulan lalu menamatkan kerjasama keselamatan disebabkan rancangan Tel Aviv untuk mengilhakkan sebahagian tanah Palestin yang ditakluki di Tebing Barat.

Langkah itu memberi kesan dramatik kepada sejumlah besar penduduk Palestin di Tebing Barat dan Gaza yang memerlukan kertas kerja Israel untuk mendapatkan akses kepada rawatan yang tidak disediakan di kampung halaman mereka.

“Omar sepatutnya menjalani pembedahan penting pada 24 Mei tetapi mereka memberitahu kami bahawa perjalanan kami ke Israel terhalang kerana kerjasama dengan Palestin dihentikan,” kata Mohammed Yaghi.

Beberapa pertubuhan hak asasi manusia berjaya melobi bagi tarikh baharu tetapi Omar meninggal dunia pada 18 Jun, hanya tiga hari sebelum pembedahan yang dirancang.

Dua juta penduduk Gaza hidup menderita di bawah sekatan Israel sejak 2007, dengan penduduk Palestin harus memohon permit keluar untuk meninggalkan kawasan tersebut.

Omar dilahirkan dengan masalah jantung yang kompleks dan dia mula mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan Sheba di Israel ketika baru berusia satu bulan.

Oleh kerana tidak dapat kembali ke sana untuk menjalani pembedahan, Omar mengalami kegagalan jantung pada Rabu tetapi berjaya diselamatkan di sebuah hospital di Gaza.

Bayi Lapan Bulan Meninggal Dunia Palestin Israel
Sumber: Charity for Gaza

“Mereka memberitahu kami keadaannya amat serius,” kata Mohammed Yaghi yang cuba sedaya-upaya untuk mengaturkan Omar yang ketika itu bergantung kepada alat pernafasan dipindahkan ke Israel.

“Pada 10.00 pagi, pihak pengurusan hospital menghubungi kami dan memberitahu bahawa dia sudah meninggal dunia.”

Bapa bayi berkenaan, yang juga bernama Omar, mendapat tahu anaknya sudah meninggal dunia ketika sedang membuat perjalanan ke hospital.

Ketika ini, Palestin menolak rampasan Lembah Jordan dan Tebing Barat oleh Israel – selari dengan rancangan Presiden AS, Donald Trump.

Sumber: YNetNews