PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN (PKPD)

Batu 21-24 Sungai Lui, Hulu Langat Dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD)

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dikenakan kepada lokasi Batu 21-24 Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor bermula tengah malam 30 Mac 2020 menurut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengesahkan terdapat 71 kes positif jangkitan COVID-19 daripada 274 penghuni Maahad Tahfiz An-Nabawiyyah di Batu 23 Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor.

Mengambil kira jumlah kes yang tinggi di sekolah tersebut, kerajaan atas nasihat Menteri Kesihatan telah memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (Enhanced Movement Control Order), arahan kedua selepas Simpang Renggam, di kawasan Batu 21 hingga Batu 24 Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor.

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) melibatkan 3,918 orang penduduk merangkumi 700 rumah. Ini termasuk tujuh (7) kampung iaitu dua (2) perkampungan Orang Asli dan lima (5) perkampungan Melayu. Perintah ini akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini, 30 Mac 2020 hingga 13 April 2020.

Tujuan PKPD dilaksanakan adalah untuk membendung jangkitan COVID-19 daripada menular keluar dari kawasan tersebut. Langkah ini akan membolehkan aktiviti pengesanan kes dari rumah ke rumah dilaksanakan sepanjang tempoh 14 hari.

PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN DIPERKETATKAN (PKPD)

Dengan pelaksanaan perintah ini:

1. Semua penduduk dan pelawat yang telah berada di kawasan tersebut tidak dibenarkan keluar rumah sepanjang tempoh perintah dikuatkuasakan.
2. Bukan penduduk dan pelawat tidak dibenarkan masuk ke kawasan tersebut sepanjang tempoh perintah dikuatkuasakan.
3. Semua aktiviti perniagaan dihentikan.
4. Makanan asas yang mencukupi untuk tempoh 14 hari akan dibekalkan kepada semua penduduk oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat.
5. Pangkalan Perubatan (Medical Base) akan dibuka di kawasan PKPD.
6. Semua laluan keluar masuk kawasan PKPD ditutup.
7. Bagi memastikan pematuhan perintah ini, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) akan mengawal seluruh kawasan.

Bagi pelaksanaan perintah ini, semua penduduk diminta untuk bertenang dan memberi kerjasama sepenuhnya kepada petugas-petugas dari KKM serta mematuhi semua arahan pihak berkuasa.

Penduduk yang memerlukan bantuan atau mempunyai sebarang pertanyaan boleh menghubungi talian khas 03-89254809 / 03-89114200.

Terdahulu, Simpang Renggam diumumkan sebagai kawasan total lockdown yang menyebabkan hampir 3,570 penduduk diminta untuk menjalani perintah berkurung.

Keputusan yang dibuat pada dua kawasan iaitu Kampung Dato’ Ibrahim Majid dan Bandar Baharu Dato’ Ibrahim Majid di Simpang Renggam, Kluang dilakukan atas nasihat Menteri Kesihatan itu adalah bertujuan bagi memutuskan rantaian COVID-19 yang semakin menular di sana.

Sumber: Kementerian Pertahanan Malaysia