Petua Atasi Masalah Najis Cicak

Bahaya Najis Cicak Boleh Bawa Penyakit, Ini 7 Petua Atasi Masalah Yang Anda Boleh Cuba

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

7 Petua Atasi Masalah Najis Cicak Yang Anda Boleh Cuba

Kehadiran cicak di rumah pasti tidak disenangi lebih-lebih lagi kepada mereka yang geli dengan reptilia ini.

Menerusi satu perkongsian di laman Facebook Public Health Malaysia (PHM), memaklumkan antara kawasan berisiko tinggi terdedah dengan najis tersebut adalah sekolah, institusi pendidikan dan tempat pemindahan mangsa banjir yang berlaku baru-baru ini.

Menurut PHM, menghirup habuk atau titisan air yang mengandungi najis burung yang tercemar boleh membawa kepada beberapa penyakit seperti selesema yang dipanggil psittacosis.

“Selain itu jangkitan Salmonella juga mungkin berlaku disebabkan jangkitan kuman yang boleh mangakibatkan cirit-birit, mungkin juga terdapat dalam beberapa najis burung.

“Ia juga berpotensi menyebabkan berlakunya alahan kulit,” katanya.

Selain menggunakan water jet untuk menyingkirkan najis cicak yang amat sukar itu, berikut merupakan beberapa petua bagi mengatasi masalah ini demi kesejahteraan seisi rumah.

Petua Atasi Masalah Najis Cicak

1. Guna kulit telur

Letak beberapa kulit telur di kawasan tingkap atau mana-mana tempat cicak boleh masuk. Boleh hancurkan dan tabur sekeliling tingkap. Hal ini disebabkan cicak tidak suka dengan bau telur dan akan menjauhkan diri daripadanya.

2. Bawang putih

Bagi mengelakkan cicak berkampung, gantungkan beberapa buku bawang putih di dapur atau bilik kerana aroma bawang putih dapat menghalau cicak kerana baunya cukup dibenci binatang itu.

3. Hapuskan masalah semut dan nyamuk

Perlu hapuskan semut dan nyamuk kerana kedua-dua ini adalah makanan cicak. Anda boleh menggunakan racun semut. Bila bekalan makanan dia tak ada kat rumah kita automatik cicak akan berkurang.

4. Jaga kebersihan rumah

Pastikan tong sampah bertutup. Hal ini disebabkan apabila ada sampah dan sisa makanan tarik perhatian lalat yang menjadi makanan cicak.

5. Jangan rapatkan perabot pada dinding

Habitat cicak suka pada tempat hangat seperti di belakang almari, belakang TV, sekitar peti ais, sekitar lampu dan belakang bingkai cermin. Justeru, jarakkan perabot sekurang-kurangnya 10 sentimeter (cm) dari dinding.

6. Ubat gegat

Letakkan ubat gegat pada almari atau kabinet di rumah anda. Bau yang dihasilkan oleh ubat gegat ini tidak disukai oleh cicak dan akan menghindarkan mereka dari kawasan tersebut.

7. Campuran tiga bahan

Boleh buat semburan penghalau cicak dengan menggunakan campuran tiga bahan ini:

1. 1/3 cuka makan
2. 1/3 air
3. 1/3 cecair pencuci pinggan

Petua Atasi Masalah Najis Cicak
Sumber: Hani Mynis

Campurkan kesemua bahan ini dah semburkan pada kawasan persembunyian cicak dan peninggalan najis binatang ini.

Selamat mencuba!

BACA: Penduduk Kampung Barat Jawa Ini Jana Pendapatan Dengan Buru Ribuan Ekor Cicak Sehari

Sumber: Hani Mynis