Beg Foodpanda

Bagaimana Pendidikan, Pengalaman, dan Kemahiran Pengurusan Mempengaruhi Gaji Anda di Malaysia

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Dalam dunia kerja hari ini, pemahaman mengenai gaji dan pendapatan menjadi semakin penting dalam membantu individu merancang masa depan mereka. Kajian dan analisis yang dikongsikan oleh Izzuddin Yussof ini bertujuan untuk membagikan data dan maklumat mengenai gaji di Malaysia, dengan tujuan membantu anda mendapatkan perspektif yang lebih baik dan memahami patokan gaji anda sendiri.

Melalui data ini, kita juga akan membincangkan pentingnya pendidikan, pengalaman kerja dan kemahiran pengurusan dalam menentukan gaji. Data ini, diharapkan, dapat menjadi panduan yang berguna bagi mereka yang masih muda dan mempertimbangkan pilihan karier mereka, serta mereka yang sedang merancang untuk meningkatkan kemahiran dan karier mereka.

Artikel berkaitan:

Bila topik tentang gaji dibincangkan, ramai yang merujuk kepada data B40, T20 dan sebagainya. Namun, perlu ditekankan bahawa data tersebut merujuk kepada pendapatan isi rumah, bukan gaji individu. Jadi, jika ingin mengetahui tanda aras gaji sendiri, lihatlah data gaji.

Separuh daripada rakyat Malaysia berumur antara 30 hingga 34 tahun mendapat gaji kurang daripada RM2,462.

Ini adalah tinggi jika dibandingkan dengan kumpulan umur 25-29 tahun, yang hanya menerima RM1,791. Terdapat kenaikan sebanyak 37.4% dalam masa 5 tahun.

Ini bermakna, semasa dalam fasa ‘fresh grad’ dan menuju ke status dengan pengalaman kerja 5 tahun, gaji akan berbeza. Oleh itu, bagi ‘fresh grad’, memilih pekerjaan yang dapat membina pengalaman dan karier adalah lebih penting daripada hanya memilih pekerjaan berdasarkan gaji semata-mata, seperti menjadi penghantar Grab.

gaji

Gaji akan naik lagi sebanyak 19% selepas 5 tahun ke RM2,938 dan naik lagi 9.9% selepas 5 tahun seterusnya ke RM3,228. Selepas itu, ia akan tidak berubah.

Ini bermakna, selepas mempunyai pengalaman kerja 15 tahun, sebarang peningkatan pengalaman tidak akan membawa nilai tambah. Pada tahap ini, peningkatan kemahiran, mengejar kedudukan sebagai pengurus, atau mendapatkan kedudukan yang lebih tinggi adalah perlu, dengan kata lain, kemahiran pengurusan manusia diperlukan.

Median gaji pengurus adalah RM5,412. Dibandingkan dengan juruteknik yang menerima RM3,255 atau kerani sokongan sebanyak RM2,102.

Adakah pendidikan tidak penting?

Jika merasakan diri seolah-olah Mark Zuckerberg atau individu terkenal terkini seperti Sam Altman, silakan.

Tapi perlu diingat bahawa mereka ini mengecualikan diri daripada pendidikan formal kerana mereka sudah memiliki syarikat teknologi yang berjaya. Bukan berhenti sekolah tanpa sebarang asas dan berharap menjadi seperti mereka.

Individu yang memiliki ijazah menerima gaji yang 68.7% lebih tinggi daripada yang memiliki diploma, iaitu RM5,221 berbanding RM3,024. Ini lebih tinggi daripada yang hanya memiliki STPM / sijil (RM2,286). Ingatlah ini adalah data yang merangkumi semua lapisan umur, jawatan dan pengalaman.

gaji 1

Kesimpulan

1) Jika masih muda, sambunglah belajar hingga ke peringkat ijazah jika mampu. Walaupun ilmu yang diperoleh tidak digunakan semasa bekerja, pengalaman dalam mendapatkan ijazah tersebut akan membentuk pemikiran. Perbezaan ini akan kelihatan semasa membuat keputusan di tempat kerja.

2) Fokuslah pada pekerjaan yang dapat mengembangkan kemahiran dan pengalaman. Pada tahap ini, kerja yang tidak berkaitan dengan ijazah pun tidak mengapa. Jangan hanya fokus memilih kerja berdasarkan gaji semata-mata tetapi tidak memiliki kemahiran dan pengalaman yang dapat dikembangkan.

3) Antara pengalaman paling berharga adalah pengalaman dalam mengurus orang. Ramai yang mahir dalam aspek teknikal tetapi gagal dalam mengurus orang, menyebabkan pertumbuhan karier terhenti.
Jika dari muda sudah memiliki pengalaman mengurus orang, peluang masa depan akan sangat cerah.