Fx4PwnLaEAENeXw

Apple Memperkenalkan Headset Realiti Campuran Baru, Apple Vision Pro Dalam WWDC

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Apple dalam Persidangan Pembangun Sedunia (Worldwide Developers Conference; WWDC) telah memperkenalkan produk baharu yang paling berani dan berisiko dalam beberapa tahun kebelakangan ini iaitu headset realiti campuran yang dipanggil Apple Vision Pro.

CEO Apple (AAPL), Tim Cook dalam penerangannya mengenai Vision Pro, yang menggabungkan realiti maya dan realiti tambahan, sebagai “produk revolusioner,” dengan potensi untuk mengubah bagaimana pengguna berinteraksi dengan teknologi, antara satu sama lain dan dunia di sekeliling mereka.

Pengumuman ini juga memberi petunjuk tentang senarai panjang ciri-ciri dan kemaskini baru untuk beberapa produk yang paling banyak digunakan.

Artikel berkaitan:

Berikut adalah apa yang anda perlu ketahui dari acara tersebut:

Apple membuat pertaruhan berisiko pada headset

Apple Vision Pro baru kelihatan seperti sepasang cermin mata ski dan membolehkan anda memaparkan imej maya pada video langsung dunia sebenar.

Cook, yang telah membincangkan potensi realiti tambahan selama bertahun-tahun, memuji headset tersebut sebagai “produk pertama yang anda lihat melaluinya, bukan padanya.”

Menurut Apple, sebaik saja pengguna memakai peranti tersebut, mereka dapat melihat aplikasi langsung unjuran di depan mereka. Apple menunjukkan pelbagai aplikasi unik untuk digunakan menggunakan produk tersebut seperti dalam perubatan, produktiviti dan hiburan. CEO Disney, Bob Iger juga menyertai acara Apple untuk membincangkan bagaimana Disney akan mencipta kandungan untuk headset Vision Pro baru.

Fx4a3JDXsAItrUF

Berbeza dengan headset lain, headset realiti campuran baru ini akan memaparkan mata penggunanya di luar, jadi anda akan rasa tidak terasing dari orang di sekeliling anda, anda dapat melihat mereka dan mereka dapat melihat anda menurut Alan Dye, naib presiden antara muka manusia, Apple.

Namun produk ini menghadapi pelbagai cabaran: Apple sedang melompat ke pasaran yang belum terbukti dan dipenuhi dengan syarikat teknologi lain yang telah mencuba dan sebahagian besarnya gagal untuk mendapatkan tarikan utama untuk peranti mereka. Peranti ini dijual dengan harga $3,499, lebih daripada yang telah diwar-warkan, dan jumlah yang besar pada masa ketidak tentuan ekonomi dunia berterusan.

Apple menonjolkan VR lebih daripada AI

Walaupun kebanyakan fokus acara tersebut secara jelas adalah pada VR, Apple kurang membicarakan tentang bagaimana ia mengikuti kegilaan Silicon Valley sekarang iaitu kecerdasan buatan (Artificial Intelligence; AI).

Dalam beberapa bulan terakhir, kebanyakan pesaing Apple telah menyusun rancangan bagaimana untuk mengintegrasikan AI ke dalam produk mereka berikutan kejayaan ChatGPT. WWDC mungkin adalah peluang semula jadi untuk Apple melakukan perkara yang sama.

Sebaliknya, Apple berbicara tentang kecerdasan buatan dengan cara yang lebih halus. Sebagai contoh, Apple mengumumkan kemas kini ke autocorrect yang menggunakan AI dan model bahasa untuk ketepatan yang lebih baik. Apple juga akan memperluaskan kemampuannya dalam teks ramalan.

Apple memperkenalkan MacBook Air 15 inci

Produk pertama yang diperkenalkan pada hari Isnin adalah MacBook Air 15 inci dengan prosesor M2. Apple menyatakan MacBook Air baru adalah laptop paling nipis di dunia, dengan hanya 11.5 mm. Ia juga hanya berat 3.3 paun.

MacBook Air baru menjanjikan 18 jam masa tahan bateri, prestasi yang lebih cepat daripada MacBook Air berkuasa Intel dan sistem suara enam pembicara.

Fx5qEsNaEAA9XN_

Harga bermula pada $1,299, dan $1,199 untuk program pendidikan. Sementara itu, MacBook Air 13 inci yang lebih lama dengan M2 kini $999.

Selain daripada MacBook Air terbaru, Apple juga memperkenalkan cip M2 Max dan M2 Ultra sebagai kemas kini kepada Mac Studio. Para pembangun dapat membina aplikasi baru dengan kelajuan yang luar biasa, dengan prestasi hingga 25x lebih cepat daripada M1 Max.

Ciri-ciri baru untuk FaceTime, Mesej dan banyak lagi

Apple juga memperkenalkan pelbagai kemas kini baru yang akan datang ke iOS 17 pada tahun ini, termasuk alat baru untuk membuat panggilan dan menghantar mesej kepada orang lain yang lebih peribadi.

iOS 17 sekarang akan mendapatkan “poster” hubungan, yang membolehkan pengguna iPhone untuk merancang imej custom untuk muncul apabila anda memanggil seseorang atau menerima panggilan mereka. Pengguna iPhone akan dapat menyesuaikan kad hubungan “poster” mereka dengan foto atau “memoji” pilihan, serta teks.

Fx4DNHaakAAUh6A

Ciri baru yang dipanggil Live Voicemail mentafsirkan mesej seorang pemanggil secara real-time, jadi pengguna dapat memutuskan sama ada untuk mengabaikannya atau menjawab panggilan tersebut. Ciri check-in yang akan datang menjadikan lebih mudah untuk memaklumkan rakan dan keluarga tentang keselamatan mereka. Dan alat yang dipanggil NameDrop membolehkan pengguna berkongsi maklumat hubungan mereka dengan memegang dua iPhone berdekatan.

Apple memberi nafas baru kepada Watch, iPad dan AirPods

Syarikat tersebut juga menonjolkan kemas kini perisian untuk iPad, Watch dan AirPods.

iPad akan mendapatkan beberapa ciri kunci skrin yang ada dan disukai di iPhone, termasuk kemampuan untuk menyesuaikan kertas dinding, serta widget interaktif baru untuk mendapatkan lebih banyak informasi dengan sekilas pandang dan melakukan tindakan cepat.

Apple Watch akan mendapatkan tumpukan pintar yang menggunakan pembelajaran mesin untuk menunjukkan widget yang relevan, dari log ubat dan kalendar untuk melihat data tidur.

Dan syarikat itu membawa ciri “audio adaptif” baru ke AirPods tanpa wayarnya. Kemas kini ini bertujuan untuk mengurangkan bunyi gangguan apabila menukar persekitaran dan juga untuk belajar pilihan pendengar supaya AirPods dapat melakukan perubahan audio secara spontan.