Merbahaya Kereta

7 Benda Merbahaya Yang Tidak Patut Ditinggalkan Dalam Kereta

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Cuaca panas di Malaysia sememangnya mampu menyumbang kepada banyak kejadian yang tidak diingini.

Salah satu darinya ialah kes yang melibatkan benda-benda merbahaya yang tidak patut disimpan di dalam kereta yang berpotensi menjadi risiko kemudaratan.

Perkongsian yang dibuat oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan di Facebooknya berikut mengajak orang ramai agar lebih berhati-hati mengenai 7 benda berikut yang sebenarnya tidak patut langsung ditinggalkan di dalam kereta.

Merbahaya Kereta

BAHAYA JIKA TINGGALKAN 7 BENDA INI DI DALAM KERETA!

1) MAKANAN/MINUMAN

Ada pek makanan dan minuman yang tidak direka untuk tahan panas dan cahaya matahari. Suhu dalam kabin kereta yang diletak di kawasan panas boleh mencapai sehingga 70°C.

Ada pek akan terurai pada suhu ini, dan bahan kimianya akan mencemari makanan dan minuman. Elak makan makanan dan minuman yang terbiar di dalam kereta walaupun belum dibuka peknya.

2) UBAT-UBATAN

Kebanyakan ubat perlu disimpan pada suhu 25°C atau lebih rendah. Malah ada perlu disimpan di suhu di bawah 8°C iaitu di dalam peti ais. Jika melebihi suhu berkenaan, masa ia akan rosak.

Ada juga ubat perlu di simpan dalam tempat yang gelap, kerana ia akan rosak jika terkena cahaya matahari. Makan ubat-ubatan yang telah rosak boleh menjejaskan kesihatan.

3) PERANTI BERBATERI

Apa-apa peranti yang menggunakan bateri lithium ion seperti telefon bimbit, komputer riba, tablet, atau peranti penyimpan tenaga seperti powerbank, berisiko meledak jika ditinggalkan di dalam kereta yang panas.

Ledakan bateri berkenaan boleh menyebabkan kebakaran berlaku di dalam kereta anda. Selain risiko meledak dan terbakar, peranti-peranti begitu sering menjadi sasaran pencuri.

4) TIN AEROSOL/SPRAY

Tin aerosol/spray seperti spray dandanan rambut, spray racun serangga, spray pewangi, ubat inhaler mengandungi udara yang dimampatkan di dalamnya dan ia mempunyai tekanan yang tinggi.

Apabila ditinggalkan di dalam kereta yang panas, molekul udara dalam tin akan mengembang, lalu meningkatkan lagi tekanan di dalamnya. Hal itu boleh menyebabkan tin berkenaan meletup.

5) UBAT GEGAT/RACUN

Apa jua bahan beracun tidak digalakkan ditinggalkan di dalam kereta, terutamanya yang mudah meruap seperti ubat gegat, racun rumpai, dan sebagainya. Apabila panas, bahan-bahan ini lebih cepat meruap.

Bila anda masuk ke dalam kereta, anda akan menghidu udara yang dicemari racun yang telah meruap tadi. Hal ini boleh menjejaskan kesihatan anda tanpa anda sedari.

6) PEMETIK API/PETROL

Biasanya perokok mempunyai lebih daripada satu pemetik api, dan lazimnya ada satu di dalam kereta. Ini perkara yang bahaya kerana pemetik api mudah meletup jika dibiarkan dalam kereta yang panas.

Ada juga pemandu yang menyimpan simpanan petrol di dalam kereta. Mungkin ia tidak akan terbakar tiba-tiba, tetapi dalam situasi kemalangan, petrol boleh tumpah pada pemandu dan penumpang.

7) ANAK/KANAK-KANAK

Jangan tinggalkan anak di dalam kereta sendirian walaupun enjin tidak dimatikan, apatah lagi jika enjin dimatikan. Kebanyakan kes berlaku kerana penjaga terlupa bahawa anak masih di dalam kereta.

Kedengaran mustahil, tetapi kes-kes seperti ini berlaku setiap tahun, dan ia melibatkan kematian. Mangsa yang lazimnya kanak-kanak, meninggal dunia disebabkan lemas dan strok haba.

Semoga bermanfaat!

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan

BACA: Hati-Hati Tidur Dalam Kereta, Bahaya Bukan Berpunca Dari Keracunan Karbon Monoksida Sahaja