Raja Thailand Paling Kaya Di Dunia

5 Faktor Maha Vajiralongkorn Digelar Raja Paling Kaya Di Dunia

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Raja Thailand, Maha Vajiralongkorn dilaporkan sebagai raja paling kaya di dunia mengatasi Raja Arab Saudi, Sultan Brunei dan keluarga diraja Britain.

Bukan sahaja mempunyai kekayaan luar biasa, bahkan Vajiralongkorn juga sangat masyhur dengan gaya hidupnya yang sentiasa mencetus kegelisahan rakyat.

BACA: Bekas Gundik Rasmi Diberi Pengampunan, Kembali Semula Ke Pangkuan Raja Thailand

Menurut penganalisis, kekayaan Vajiralongkorn dianggarkan bernilai AS$30 bilion (RM128 bilion) hingga AS$60 bilion (RM257 bilion) merangkumi pemilikan hartanah dan pelaburan di syarikat utama dunia.

Gundik Diraja Thailand Bebas

Menerusi laporan Reuters, berikut merupakan lima fakta kekayaan Maha Vajiralongkorn:

1. Harta

Sebahagian besar kekayaan Maha Vajiralongkorn dipegang oleh Crown Property Bureau, yang memiliki hak atas tanah 6,560 hektar di Thailand, dengan 40,000 pajakan nasional, termasuk 17,000 di ibu kota.

Di Bangkok sahaja, Crown Property Bureau memiliki 1,328 hektar tanah, sebahagian daripadanya adalah harta tanah utama di tengah-tengah kawasan perniagaan.

Pemilikan hartanahnya di ibu kota Thailand dianggarkan bernilai AS $ 33 bilion (RM136 bilion), menurut biografi 2011 ayah Vajiralongkorn, yang berjudul ‘Raja Bhumibol, A Life’s Work’.

2. Saham syarikat

Vajiralongkorn memiliki 23 peratus saham di Siam Commercial Bank, pemberi pinjaman kedua terbesar di Thailand dan 33.3 peratus di konglomerat industri terbesar di negara itu, Siam Cement Group. Kedua-dua syarikat ini diasaskan oleh perintah kerajaan pada tahun 1900-an.

3. Perjanjian pembangunan baru

Sejak raja menguasai Biro Harta Mahkota, sekitar US $ 4.7 bilion (RM19 bilion) pengembangan baru telah diumumkan di tanah yang dimilikinya, menurut pengumuman perusahaan.

Vajiralongkorn pada tahun 2017 meletakkan Biro Harta Mahkota di bawah kawalannya dan kemudian mengumumkan penghapusan status bebas cukai.

4. Emas dan permata

Di antara permata mahkota Thailand ialah Diamond Jubilee Emas 545.67 karat, berlian paling besar di dunia. Nilainya dianggarkan hingga US $ 12 juta (RM49 juta) oleh The Diamond Authority, sebuah laman web perhiasan.

Pada hari pertabalan, Raja juga akan disajikan dengan lima permata kerajaan, termasuk Mahkota Kemenangan Emas 7,3 kg emas, bertatahkan permata dan ditutup dengan berlian besar dari Kolkata, India.

Lambang tak ternilai lain juga dihiasi dengan berlian dan enamel berlapis emas, masing-masing dipenuhi dengan sejarah dan kepentingan budaya.

5. Pusat membeli-belah

Walaupun 17,000 sewa Biro Harta Mahkota di Bangkok merangkumi semua perkara dari agensi kerajaan hingga rumah kedai, beberapa pegangan yang paling ketara adalah tanah di mana beberapa pusat membeli-belah terkenal dibina.

Pusat membeli-belah Siam Paragon, Siam Discovery dan Siam Center, semuanya terletak di kawasan Crown Property. Crown tidak mengusahakan pusat membeli-belah itu tetapi mengumpulkan sejumlah sewa yang tidak diketahui dari pengendali mereka

Dengan begitu banyak aset, Raja Thailand Maha Vajiralongkorn memiliki kekayaan sekitar US $ 30 bilion (RM123 bilion), yang menjadikannya raja terkaya di dunia melebihi Sultan Brunei Hassanal Bolkiah yang memiliki kekayaan US $ 20 bilion (RM82 bilion).

Ekoran kekayaan baginda menyebabkan rakyat Thailand mempersoalkan sumber kekayaan raja berusia 68 tahun itu.

Kemarahan itu juga menyebabkan rakyat mengadakan demostrasi menuntut penjelasan bagaimana pewaris monarki itu mengumpul kekayaan sebanyak itu.

Selain itu, rakyat juga mahukan berlaku perubahan dalam sistem monarki di Thailand termasuk berhubung pembiayaan kehidupan mewah yang disifatkan luar biasa.

Sumber: Awani, Sinar Plus