Sifu Hartanah

Elak Dari Jadi Mangsa Scam ‘Sifu Hartanah’, Ketahui Cara Mereka Beroperasi

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Terdapat satu kaedah penipuan atau scam yang menyasarkan golongan muda bekerjaya dalam bidang profesional yang dikesan melibatkan urusan pelaburan hartanah.

Scam yang dikendalikan oleh pihak yang popular dengan gelaran ‘sifu hartanah’ ini khabarnya telah menyebabkan ramai mangsanya terpedaya sehingga jatuh muflis.

Kegiatan tidak bertanggung jawab ini telah didedahkan oleh Aiman melalui satu hantaran panjang yang dibuat di Facebooknya berikut.

Semoga orang ramai lebih cakna dan berwaspada dari turut menjadi mangsa setelah mengetahui bagaimana operasi serta taktik licik ‘sifu hartanah’ yang didedahkan oleh Aiman ini.

Sifu Hartanah

Saya nak ingatkan individual Melayu yang berpotensi tinggi seperti doktor, bakal pakar IT dan mereka dalam bidang professional lain yang baru graduate dalam 5-8 tahun supaya berhati-hati dengan mereka yang mengaku sifu hartanah.

Ramai sifu hartanah ini mendakwa mereka telah “membantu” ramai berjaya dalam pelaburan hartanah sebenarnya sedang mencari mangsa.

Doktor dan bakal pakar IT yang bekerja di syarikat MNC serta mereka dalam industri oil and gas yang baru bekerja sekitar 5-8 tahun biasanya menjadi target mereka.

Ini kerana golongan ini biasanya mempunyai komitmen hutang yang rendah. Jika ada pun kebanyakan mereka hanya ader pinjaman peribadi (personal loan) untuk urusan perkahwinan mereka dan hutang kredit kad serta hutang sewabeli kereta.

Bank-bank pula melihat golongan ini sebagai low risk disebabkan pekerjaan yang dilihat professional dan stabil serta mempunyai potensi tinggi untuk kenaikan gaji tinggi dalam masa terdekat. Jadi, jika mereka memohon untuk membuat pinjaman perumahan, mereka senang diluluskan. Tiada kaitan sangat sifu hartanah yang membantu meluluskan permohonan pinjaman, mereka yang selalu diwar-warkan dalam seminar.

Sifu hartanah sebenarnya cari makan dengan developer, akan mendekati golongan ini dengan kononnya mereka mempunyai tawaran istimewa untuk client terpilih mereka. Mereka menawarkan 30-50% bawah market value hartanah tersebut dengan tawaran cash back sehingga RM 20k-80k bergantung pada jenis rumah dan lokasi. Acah-acah istilah “Unfair Advantage” lah jika jadi special client mereka.

Sifu hartanah ini pulak akan menyatakan pada golongan graduan muda ini supaya menggunakan cashback tersebut untuk membayar hutang jahat (bad debt) seperti hutang pinjaman peribadi dan kredit kad. Maka ditekankan kenapa mereka perlu ambil peluang ini untuk menghapuskan hutang jahat.

Adakah benar harga yang ditawarkan oleh sifu hartanah ini sebenarnya 30-50% dibawah market value? Sebenarnya, rumah-rumah dari developer ini adalah unit yang tidak terjual oleh developer setelah beberapa tahun dipasarkan.

Maksud sebenar dipasarkan bukan selepas siap dibina tetapi tempoh masa pemasaran bermula sebelum projek bermula dan sehinggalah siap dibina tetapi tiada pembeli. Mungkin kerana harga yang terlalu mahal atau lokasi yang tidak strategik atau kualiti yang kurang sempurna.

Jadi, untuk mengelakkan terus tidak terjual mereka bekerjasama dengan sifu hartanah untuk memperdaya golongan yang kurang pengetahuan dengan mengadakan seminar dan kursus percuma hartanah.

Hakikatnya, hartanah ini overpriced walaupun kononnya mendapat “special discount” sehingga 50% dalam bentuk cashback. Mereka sebenarnya telah berpakat dengan pihak valuer dan juga sesetengah pegawai bank untuk mendapatkan valuation tinggi untuk rumah tersebut. Ini untuk menguatkan lagi dakwaan mereka.

Ramai sifu hartanah ini memaksa “special client” mereka untuk tandatangan “non disclosure agreement” atau perjanjian kerahsiaan maklumat. Ini kononnya, untuk memastikan rahsia harga rumah diskaun sehingga 50% dalam bentuk cashback dan teknik mereka tidak didedahkan. Acah-acah tak nak orang lain guna teknik merekalah tu.

Sebenarnya, bukan itu yang sifu hartanah ini mahu rahsiakan. Mereka ini ingin memastikan jika client mereka jatuh bankrap selepas mengikuti nasihat mereka, nama sifu hartanah ini tidak boleh didedahkan secara umum jika tidak mereka akan didakwa pecah rahsia seperti yang telah ditangani.

Berbalik kepada menggunakan cash back untuk membayar hutang jahat. Sebenarnya, ada sedikit kebenarannya adalah langkah bijak untuk menghapuskan hutang jahat sekiranya interest rate itu adalah tinggi.

Tapi, anda harus ingat juga cashback yang anda terima dari pembelian itu juga masih dikenakan interest rate. Semakin tinggi jumlah hutang anda, maka semakin tinggilah principle hutang yang dikenakan.

Bukan itu sahaja, anda juga akan dikenakan caj khidmat peguam untuk SPA dan loan yang lebih tinggi serta insurance yang lebih tinggi kerana harga rumah yang tinggi. Ramai anak-anak muda ini akan membuat pilihan untuk memasukkan caj khidmat peguam dan insurance  ini dalam pinjaman kerana tiada wang banyak, dan ini meningkatkan lagi jumlah hutang pinjaman, yang bermakna jumlah interest menjadi lebih banyak kerana tempoh pinjaman yang lebih lama.

Dengan megah, sifu-sifu hartanah ini mendabik dada kerana dapat membantu client mereka dengan membeli rumah tanpa modal. Walaupun hakikatnya, mereka memaksimakan hutang bank yang secara langsung menyebabkan jumlah bayaran interest berkali ganda walaupun nampak installment murah kerana tempoh pinjaman yang panjang.

Jika dikira betul-betul, jumlah keseluruhan interest yang akan dibayar hasil cashback ini mungkin jauh lebih tinggi dari kos interest personal loan dan juga kredit card yang dilangsaikan. Sayang, tak ramai yang financially literate untuk mengiranya.

Harga rumah yang tinggi (termasuk cashback) akan menyebabkan jumlah stamp duti yang dikenakan lebih tinggi. Ada yang akan mendakwa bahawa pembeli rumah pertama tidak dikenakan caj stamp duti, itu betul bergantung pada harga rumah dan polisi semasa kerajaan. Begitu juga, ada pemaju menyediakan khidmat percuma peguam untuk urusan pembelian rumah. Apa-apa yang kononnya free sebenarnya pemaju sudah masukkan dalam harga rumah yang mereka jual.

Sifu-sifu hartanah ini pulak akan mengeluarkan carta, graph dan excel spreadsheet yang “hebat”. Kononnya, semua client mereka telah dan akan generate positive cashflow dan tidak perlu membayar sesen pun jika sudah ada penyewa nanti. Ada juga yang mendakwa, perlu membayar lebih sedikit pada 5 tahun pertama tetapi akan membina positive cashflow serta capital appreciation terhadap rumah yang mereka beli.

Ada juga yang menyuruh client mereka menggunakan cashback untuk renovate rumah mereka supaya boleh disewa dengan harga yang mahal. Malah, ada sifu ini yang menawarkan khidmat untuk renovate. Buat duit atas angin lagi sifu hartanah ini jika ada client mereka yang ambil projek renovation dengan mereka.

Sifu hartanah ini, untuk meyakinkan lagi client mereka yang kurang pengalaman untuk mencari penyewa dan khidmat seliaan rumah sewa dengan caj yang minimum. Buat duit lagi kat situ.

Kerana terpengaruh dengan sifu hartanah ini, ramai teruja dan bersedia membeli beberapa unit serentak. Suami dan isteri yang sama-sama sedang membina kerjaya berpotensi tinggi seperti doktor dan pakar IT mula membuat beberapa pinjaman perumahan secara serentak pada beberapa bank.

Disebabkan flaws dalam sistem CCRIS, mutiple loan submission secara serentak ini tidak dikesan oleh bank-bank tersebut, maka disebabkan mereka ini low risk with high potential of good income, maka permohonan mereka diluluskan secara hampir serentak untuk membeli beberapa rumah.

Multiple loan submission ini hanyalah salah satu contoh teknik yang sifu hartanah ini ajar. Untuk yang kurang berani tapi gaji tinggi sedikit, mereka suruh beli sebuah rumah setiap tahun. Kebanyakan rumah pulak, rumah yang agak-agak baru nak siap kerana impaknya lambat. Bila lambat, maka senanglah sifu hartanah pengaruhi beli rumah sebanyak mungkin selagi bank lulus.

Maka, dengan bangganya anak-anak muda ini menceritakan kehebatan sifu-sifu hartanah ini membantu mereka membeli beberapa rumah serentak. Maka, mereka akan promosi percuma kepada kawan-kawan mereka untuk “berguru” dengan sifu hartanah ini. Pada ketika ini, sifu hartanah tidak pedulipun perjanjian kerahsian maklumat (non disclosure agreement) yang ditangani mereka.

Fast forward, beberapa tahun kedepan. Client-client ini gagal untuk mendapatkan penyewa seperti digembar-gemburkan oleh sifu hartanah itu. Jika dapatpun, kurang 50% dari yang pernah ditunjukkan oleh sifu hartanah itu. Bayangkan mereka membeli 3-4 buah rumah. Walaupun gaji mereka telah meningkat banyak, mereka struggle untuk membayar installment rumah mereka kerana banyak shortfall antara sewa dan installment bulanan.

Pada ketika inilah, mereka cuba menceritakan kekecewaan mereka pada sifu hartanah untuk membantu mereka. Sifu hartanah dah pun move on dalam mencari mangsa baru dan tidak peduli mereka lagi kerana mereka bakal bangkrap dan bukan good client lagi.

Apabila tiada harapan lagi, anak-anak muda ini cuba mendedahkan pengalaman mereka dalam media sosial atau media massa tetapi mereka akan diugut dengan surat saman peguam kerana cuba mendedahkan maklumat kerahsiaan yang mereka pernah tangani yang mungkin menyebabkan mereka perlu membayar puluhan ribu jika melanggar perjanjian itu.

Jika anda perhatikan, kawasan seperti Cyberjaya di Selangor, Forest City di Johor dan beberapa perumahan di seluruh Malaysia dilelong sehingga 50% dari harga dalam SPA, adalah antara mereka yang menjadi mangsa sifu hartanah ini.

Ramai yang masih tertipu dengan taktik licik sifu hartanah ini. Hakikatnya, ramai Melayu yang bangkrap hasil penipuan sifu hartanah ini yang kononnya mendakwa berjaya membantu ramai menjadi pelabur hartanah yang hebat terutama jika testimoni awal adalah dari doktor atau professional yang gah. Hakikatnya, selepas beberapa tahun, mereka ini baru sedar telah ditipu.

Jika golongan Melayu with high potential ini diisytiharkan bankrap, maka mereka akan hilang pekerjaan dalam bidang professional. Maka, inilah brain drain dalam negara yang perlu kita elakkan. Sekarang ini OPR dah dua kali naik dalam tempoh terdekat, maka jumlah installment makin meningkat, makin cepatlah nak jadi bankrap jika tiada cara nak lupuskan rumah tersebut.

Anak-anak muda berpotensi tinggi yang hilang pekerjaan kerana ditipu oleh sifu-sifu hartanah Melayu yang pentingkan diri mereka sahaja nak jadi kaya raya dan pemaju yang berjaya jual their overhang property.

Sekian, coretan saya dalam topik hartanah.

Jangan jadi mangsa #sifuhartanah

Aiman

BACA: ‘Ada Sifu Galakkan Beli Rumah Waktu Gawat’ – Lelaki Ini Kongsi Tip Pembelian Rumah

Sumber: Facebook Aiman