suka komplen

Tabiat Suka Komplen Wajib Jauhi, Ini Akibat Bila Anda Kerap Lakukan Aktiviti Ini

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Apabila ada perkara yang kita rasa tidak berkenaan, pasti kita akan jadi seorang yang suka komplen. Tapi adakah sikap suka komplen itu bagus?

Perkara ini diulas oleh DrRizal Abu Bakar dalam hantarannya di Facebook. Adakah kita tak boleh komplen langsung? Jom kita ikuti penerangan beliau.

KENAPA MESTI JAUHI TABIAT SUKA KOMPLEN?

Tahukah ada tabiat suka komplen rosakkan otak? Siapa kata? Pengkaji dari dari Stanford University. Mereka lihat kesan komplen ke atas otak manusia.

Pengkaji dapati kaki komplen otak bahagian hippocampus mereka atau pusat memori jadi kecil. Sama seperti mereka yang terkena penyakit alzheimer.

Bukan sahaja kaki komplen. Pengumpat pun sama. Termasuk pengumpat dan pengata digital.

Menakutkan lagi, mereka yang mendengar sekali juga terkena penangan ini. Maksudnya semua yang terlibat dalam aktiviti membawang dapat kesan yang sama – pusat memori jadi kecil.

Bayangkan apa yang akan berlaku apabila otak mengecil. Pusat memori tidak berfungsi seperti yang sepatutnya.

Bukan itu sahaja kesannya. Kaki komplen secara tidak langsung rewire otak mereka untuk mudah terkena anxiety dan kemurungan. Dua penyakit mental yang meragut bahagia.

suka komplen

Komplen sekali sekali tepat pada isu tidak mengapa. Isunya ialah jadi kaki komplen. Hingga jadi tabiat.

Bagaimana mahu elak? Cara mudahnya kalau perlu menegur, lakukan secara berdepan. Mulakan dengan pujian. Jangan terus menyerang.

Kalau tidak mampu diamkan sahaja. Dalam kajian lain, cara elak komplen ialah bersyukur. Fokus pada perkara yang mahu disyukur. Paling mudah sebut sahaja “Alhamdulillah, aku tak buat begitu atau tak jadi begitu”.

Elakkan membawang. Elakkan jadi kaki komplen. Elakkan masuk dalam grup yang sedang lantunkan komplen.

P/S : Saya suka berkongsi ilmu ilmu tentang OTAK & kesihatan di telegram saya. Klik link untuk sertainya t.me/neuroversiti.

BACA: Sakit Tak Ingat Bila Terkena Simpul Biawak. Betul Ke Sebab Badan Tak Cukup Vitamin?

Sumber: DrRizal Abu Bakar