Bantah Bahasa Melayu Bahasa Rasmi ASEAN

Menteri Indonesia Tolak Cadangan Malaysia Jadikan Bahasa Melayu Bahasa Rasmi Kedua ASEAN

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Nampaknya bukan sahaja rakyat Indonesia mempertikaikan usaha Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi kedua ASEAN apabila menterinya juga turut menolak cadangan tersebut.

Menteri Pendidikan, Budaya, Penyelidikan dan Teknologi, Nadiem Makarim menerusi satu kenyataan bertulis berkata, adalah lebih patut untuk menganggap bahasa Indonesia sebagai bahasa ASEAN, dengan mengambil kira kelebihan sejarah, undang-undang dan linguistik.

“Saya sebagai menteri pendidikan dan kebudayaan tentu menolak usulan tersebut.

“Namun kerana ada keinginan negara sahabat kita mengajukan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi ASEAN, tentu keinginan tersebut perlu dikaji dan dibahas lebih lanjut,” katanya.

Beliau juga mengatakan masyarakat Indonesia tentunya mahukan pemerintah negara itu terus menguatkan dan mempertahankan bahasa Indonesia.

Tambahnya, kedudukan Bahasa Indonesia lebih baik untuk dijadikan bahasa rasmi Asean kerana ia bukan sahaja menjadi bahasa pertuturan terbesar di rantau ini, tetapi juga digunakan di 47 negara.

Selain itu, Bahasa Indonesia diajar secara meluas di banyak universiti termasuk di Eropah, Amerika Syarikat (AS), Australia dan beberapa negara Asia.

“Ini kerana bahasa Indonesia berada di hadapan sebagai perantaraan untuk mesyuarat rasmi ASEAN.”

Menjadi perdebatan netizen Malaysia dan Indonesia

Isu ini mendapat perhatian netizen di media sosial yang mana masing-masing memberi alasan dan mempertahankan bahasa yang sewajarnya menjadi bahasa kedua ASEAN.

Sebagai contoh, apabila dinyatakan bahawa bahasa Melayu juga digunakan secara meluas di Brunei, Singapura, Selatan Thailand, Selatan Filipina, sebahagian Kemboja dan Indonesia, mereka menjawab bahasa Indonesia ditutur lebih ramai etnik menerusi populasi penduduk negara itu.

Dalam pada itu, mereka juga tidak segan memerli bahawa rakyat Malaysia juga tidak begitu menggunakan bahasa Melayu sepenuhnya sebagai bahasa pertuturan.

0FECF6B9-57F9-4E36-B03E-B49A2FB15341

Walaupun Ketua Agensi Pembangunan Bahasa Indonesia, Endang Aminudin Aziz mengatakan banyak perbezaan antara bahasa Indonesia dan bahasa Melayu, apa yang perlu masyarakat faham bahawa bahasa yang dipertuturkan di Alam Melayu adalah bahasa Melayu seperti yang dinyatakan oleh Prof Dr Abdul Muati Ahmad, Pensyarah Fakulti Bahasa Melayu & Komunikasi UPM.

11F09BAF-71E0-44BC-9A15-3E5D20D292D3

Sumber: Berita Harian