latihan industri 1

Perangai Pemohon Latihan Industri Nauzubillah, Lelaki Ini Ajar Adab Kepada Mahasiswa

Program latihan industri merupakan satu program yang diadakan bagi memberi peluang kepada bakal graduan pengajian tinggi untuk merasai pengalaman sebenar dunia pekerjaan.

Walau bagaimanapun, bakal graduan masa kini dilihat kurang peka dengan cara komunikasi yang betul bersama pihak awam. Dapat dilihat pendekatan mereka seperti berbual dengan kawan-kawan tanpa hadir rasa hormat kepada pihak yang dihubungi.

Perkara ini diolah oleh seorang pengguna Facebook bernama Mohamad Khaled Nordin yang telah berhadapan dengan situasi dihubungi seorang bakal pelatih latihan industri yang bertanya tentang kekosongan di syarikat beliau. Jom kita ikuti kisah beliau.

Pernah dapat permohonan penempatan latihan industri daripada seorang pelajar Universiti di LinkedIn. Perangai nauzubillah. Macam tak ada adab.

Satu hari, saya ada dapat permohonan penempatan latihan industri daripada seorang mahasiswa jurusan kejuruteraan awam. Institusi pendidikannya saya rahsiakan.

Beliau private message saya di LinkedIn nak minta penempatan. Saya balas baik. Saya cuba bawa kepada pihak pengurusan saya. Dah siap bincang dengan pengurusan berapa elaun nak dibayar semua.

Tinggal nak fikir mode latihan internship saja macam mana. Sebab kemungkinan mana kita tahu akan ada varian baru dan semua pekerja diperintah bekerja dari rumah. Kalau intern duduk rumah, siapa nak guide tugasan mereka?

Saya balas dulu pada beliau. Saya akan bincang dulu dengan pihak pengurusan syarikat saya.

Sampailah satu hari, dia PM saya lagi dengan perkataan ‘update’ saja. Awak ingat saya ni kawan awak ke?

latihan industri

Punyalah naik darah waktu tu. Tapi, tak apa. Saya tak nak saya naik darah saja-saja. Saya ajar dia semula dengan sarkastik. Boleh lah lihat perbualan saya dengan pelajar ni.

Sambung semula, saya ingatkan dia nak update pasal EPL. Saya bagitahu lah dia yang Manchester City tengah leading the table.

Lepas tu, dia bagitahu yang dia nak update pasal status permohonan LI dia tu. Waktu ini, memang saya tulis contoh macam mana nak tulis dengan sopan dan beradab. Saya bagi contoh. Sampailah dia ikut hampir sebiji. Tak ada keunikan langsung. Kena suap baru nak ikut. Dia kepilkan sekali dengan resume dia dan beberapa dokumen LI daripada universiti dia.

Lepas dia ikut apa yang saya suruh. Terus saya kata ‘Good. Now you can practice the same to apply for other companies’. Sebenarnya ni ayat reject sarkastik.

Kepada fresh graduate atau mahasiswa yang mencari penempatan latihan industri:

Tolonglah. Tolonglah bersedia. Attitude kena elok, perangai kena elok, menulis pun kena elok, menulis biar sharp, bagitahu tujuan kita elok-elok. CGPA awak semua atas 3.50 memang dah bagus dah. Tapi, bukan jaminan untuk awak dapat pekerjaan.

Ramai industry leaders dapat climb corporate ladder disebabkan attitude. Attitude yang akan buat awak semua stay dan maju dalam industri.

Kami dalam industri ni, minta awak hantar CV semua tu salah satunya nak tahu karakter awak. Yang akan membezakan awak dengan orang lain adalah karakter.

Lagi satu, keunikan tu pun sama penting dengan karakter. Awak kena tunjuk apa yang membezakan awak dengan orang lain. Keunikan yang orang senang nampak. Keunikan ni boleh jadi cara awak bercakap, pemakaian, rambut botak ke rambut panjang macam rockers ke, kasut ke.

Apa-apa saja yang membezakan awak dengan orang lain.

Haa dengar ni. Kalau nak mohon pekerjaan atau penempatan LI. Benda yang penting:

1. Attitude/sahsiah diri
2. Penulisan penting/cara komunikasi dalam meeting
3. Karakter
4. Keunikan

Kalau awak ada semua ini selain daripada CGPA yang tinggi. Senang untuk awak cari pekerjaan.

Selamat bukan pelajar School of Civil Engineering, UiTM Shah Alam. Kalau ya, memang hari yang sama saya pergi ke Fakulti dan cari pelajar ni.

BACA: LinkedIn, Platform Media Sosial Yang Underrated Tapi Power!

Sumber: Mohamad Khaled Nordin