Menara 118 Kedua Tertinggi Di Dunia

Rasmi Sebagai Menara Kedua Tertinggi Di Dunia, Apa Yang Menarik Tentang Merdeka 118?

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Merdeka 118 Rasmi Sebagai Menara Kedua Tertinggi Di Dunia.

Bagi mereka yang sentiasa berulang-alik kerja melalui jalan sekitar sebuah bangunan yang semakin lama semakin tinggi ini pasti tahu tentang kewujudan menara Merdeka 118, bukan?

Malaysia akan mencatat satu lagi rekod dunia apabila bangunan ikonik Permodalan Nasional Berhad (PNB) ini telah pun disempurnakan pemasangan puncak menara oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Selasa.

Kedua Tertinggi di Dunia

Lengkapnya pemasangan puncak Menara Merdeka 118 menjadikannya menara kedua tertinggi di dunia selepas Burj Khalifa secara rasmi dan tertinggi di Asia Tenggara pada ketinggian 678.9 meter.

Sebelum ini, kedudukan menara kedua tertinggi itu telah dipegang oleh Shanghai Tower pada ketinggian 632 meter.

Bagi yang belum tahu, Merdeka 118 yang diinspirasikan dari figura Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman Al-Haj ketika melaungkan merdeka.

Namanya pula diambil menerusi mercu tanda sejarah negara iaitu Stadium Negara dan Stadium Merdeka kerana lokasinya yang menghadap kedua-dua mercu tanda itu.

Menara 118 Kedua Tertinggi Di Dunia

Menara 118 Kedua Tertinggi Di Dunia

Apa yang menarik tentang menara Merdeka 118?

Merdeka 118 dibina dengan nilai RM5 bilion dibangunkan dalam tiga fasa di tanah berkeluasan 19 ekar di kawasan bersejarah di Kuala Lumpur. Ia dijangka siap sepenuhnya sebelum akhir tahun 2022.

Difahamkan, menara tersebut kini sudah siap 85 peratus, dengan pemasangan lantai menara telah mencapai Tingkat 118 manakala pemasangan panel kaca telah dipasang hingga ke Tingkat 114.

Kata, Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan PNB, Ahmad Zulqarnain Onn, puncak menara itu berukuran 160 meter dengan berat 1,015 tan iaitu bersamaan dengan berat 852 buah kereta Proton Saga.

1. Merdeka 118 terletak di lokasi yang sama dengan beberapa bangunan bersejarah negara seperti Stadium Merdeka, Stadium Negara, Victoria Institution dan Stadium Chin Woo.

2. Dari arah selatan, presint Merdeka 118 bermula dengan sebuah bangunan anjung tinjau iaitu Look at 118 yang akan menempatkan muzium tekstil, kafe, kedai cenderamata dan anjung tinjau.

3. Di sebelah anjung tinjau, akan dibina sebuah masjid yang mampu menampung seramai 3,000 orang jemaah dinamakan Masjid Merdeka.

4. Dek pemerhatian yang terletak di atas menara yang merupakan dek pemerhatian tertinggi di Asia Tenggara, yang mana pengunjung boleh menikmati panorama 360 darjah bandaraya Kuala Lumpur serta melakukan aktiviti-aktiviti mencabar di situ.

Menara 118 Kedua Tertinggi Di Dunia

5. Sebuah pusat beli-belah yang bersebelahan dengan Stadium Negara, dihubungkan terus dengan stesen MRT Merdeka.

6. Tiga menara kediaman akan dilancarkan pada 2023, dua daripadanya adalah Merdeka Residences dan sebuah lagi adalah Oakwood Premier Serviced Residence serta 17 tingkat tertinggi menara yang akan menempatkan Hotel Park Hyatt Kuala Lumpur yang pertama di Malaysia.

BACA: Menara 118 Tingkat Tertinggi Malaysia Dan Asia Tenggara Sudah Di Aras 75

Sumber: Utusan Malaysia