Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 6

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan

Digelar sebagai wanita paling hodoh di dunia, Mary Ann sebenarnya membawa satu kisah sedih yang tidak dihebahkan kepada dunia.

Dilahirkan dengan kecantikan yang menjadi idaman setiap gadis, Mary Ann pada pernah bekerja sebagai seorang jururawat bernasib kurang baik.

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 1

Selain daripada barah, sebaik sahaja mendirikan rumah tangga, Mary Ann juga menderita penyakit akomegali yang disebabkan oleh pengeluaran hormon yang berlebihan.

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 3

Mengalami sakit kepala yang teruk, serta penglihatan yang semakin kabur, nasib Mary Ann semakin memburuk apabila suaminya meninggal dunia pada tahun 1914.

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 2

Terdesak mahu mencari pendapatan untuk membesarkan anaknya , Mary Ann akhirnya memutuskan untuk memasuki pertandingan ‘Wanita Terburuk’ dan berjaya memenangi gelaran berkenaan.

Pada tahun 1920, Mary Ann menerima tawaran daripada Sam Gumpertz untuk melakukan persembahan persembahan-persembahan di Pulau Coney Dreamland dan banyak membuat penampilan dalam Ringling Brothers Circus dan menghabiskan sisa hidupnya di sana.

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 5

Tidak kisah dilabel dengan gelaran ‘Wanita Paling Hodoh di Dunia’, Mary Ann akhirnya dilaporkan meninggal dunia pada tahun 1933, di usia 59 tahun dan meminta untuk dikebumikan di England.

Di Sebalik Gelaran Wanita Paling Hodoh Di Dunia, Ini Kisah Sedih Mary Ann Bevan 4

Sumber: Bright Side