Cara Kita Bancuh Teh Salah

Menurut Saintis, Rupanya Selama Ini Cara Kita Bancuh Teh Salah!

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Bagaimana cara anda bancuh teh?

Boleh dikatakan setiap kali makan di kedai tidak kira pagi, petang atau malam, minuman teh yang akan kita pesan.

BACA: Hanya Sebab Tak Gembira, Lelaki Ini Sanggup Berhenti Jadi Jurutera Dan Pilih Untuk Jual Teh Tepi Jalan

Tidak dinafikan teh mempunyai khasiat kepada kesihatan kerana kandungan antioksidan dan polifenol di dalamnya dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit termasuk tekanan darah tinggi, penyakit hati, serangan jantung, diabetes sehinggalah kanser.

Menurut kajian, kebanyakan penggemar teh hanya mementingkan rasa dan aroma tatkala menikmati setiap hirupan. Namun, cara membancuh teh yang baik agar mendapatkan khasiatnya secara total kurang dipraktikkan.

Kita diajar kaedah membancuh teh dengan meletakkan uncang teh ke dalam cawan atau teko, tuang air panas, kemudian susu.

Bagaimanapun, saintis mengatakan cara tersebut adalah salah.

Cara Kita Bancuh Teh Salah

Sebaliknya, pakar mengatakan rahsia sebenar membancuh teh yang sempurna adalah dengan menuang susu terlebih dahulu di dalam cawan teh, bukannya meletakkan uncang teh seperti yang selama ini kita buat.

Lebih-labih lagi, jika air yang digunakan adalah air yang mengandungi kandungan mineral yang tinggi.

Menerusi satu kajian yang dilakukan barisan penyelidik profesional, mereka mendapati bahawa air yang mengandungi mineral tinggi berupaya menghentikan sebatian perasa daripada terbentuk dengan betul.

Justeru, apabila menuangkan susu terlebih dahulu, ia memungkinkan proteinnya untuk menurunkan kandungan mineral air sekali gus mengunci rasa tersebut.

Seorang profesor yang turut sama menjalankan kajian terbabit menjelaskan, perisa pada umumnya dihasilkan oleh sebatian yang berbeza dalam teh termasuk tanin khususnya.

Tanin ialah bahan kimia yang larut dalam air, terutamanya dalam teh dan mempengaruhi rasa dan aroma teh.

Semakin banyak mineral yang terdapat di dalam air, semakin sukar bagi sebatian tersebut untuk mengembangkan rasa, mengakibatkan kita merasa secawan teh yang membosankan.

Jelasnya, membancuh teh dengan cara tradisional iaitu dengan mencelup uncang teh dalam air panas sebelum menambahkan susu, mengakibatkan tanin berubah menjadi pepejal sebelum dapat mengembangkan rasa dengan baik.

Namun, jika susu ditambahkan pada awal proses, protein dalam susu itu akan terikat dengan tanin dan mineral lain di dalam air dan kesannya memberi anda rasa menakjubkan.

Boleh cuba cara pakar ini sarankan untuk mengetahui sejauh mana perbezaan rasa teh disebabkan cara bancuhan.

Sumber: Mirror UK