Hidupan Cengkerang Laut Antara Spesis Berisiko Pupus Akibat Perubahan Iklim Dunia

Hidupan Cengkerang Laut Antara Spesis Berisiko Pupus Akibat Perubahan Iklim Dunia

Perubahan pada iklim dunia menyebabkan lebih banyak hidupan cengkerang laut berdepan dengan risiko kepupusan.

BACA: Bumi Lebih Hijau Berbanding 20 Tahun Lalu – NASA

Ini diakui sendiri oleh para saintis yang membuat jangkaan bahawa Lautan Artik akan menyerap lebih banyak gas kabon dioksida (CO2) dalam tempoh masa 80 tahun.

Penyerapan tersebut bukan sahaja menyebabkan hakisan pada tulang dan cengkerang hidupan laut akibat peningkatan asid air tetapi juga mengancam spesis lain yang bergantung kepada air yang mempunyai tahap kemasinan yang rendah.

Menurut media Daily Mail, ketua saintis, Dr Jens Terhaar dari Universiti Bern, Switzerland memberitahu data yang dikumpul dan diterbitkan dalam jurnal Nature menunjukkan Lautan Artik akan menyerap 20% lebih banyak gas karbon dioksida daripada yang dijangkakan pada sebelum ini.

Apabila perbandingan maklumat permukaan laut dan simulasi formasi air dilakukan dalam model iklim semasa bagi meramalkan penyerapan karbon dioksida dalam tempoh 80 tahun akan datang, mereka mendapati berlakunya perbezaan ketara antara keduanya.

Hidupan Cengkerang Laut Antara Spesis Berisiko Pupus Akibat Perubahan Iklim Dunia 1
Sumber: CNN

Mereka kemudiannya menggunakan ukuran kepadatan air permukaan laut bagi membetulkan kecenderungan model (models’ bias) dan mengurangkan ketidakpastian mengenai tahap pengasidan masa hadapan dan mendapati organisma di Artik akan lebih sukar menyesuaikan diri dengan pengasidan lautan daripada apa yang dijangkakan sebelum ini.

Kehilangan organisma akan membawa kepada kecenderungan yang akan mempengaruhi seluruh rantai makanan Artik hingga ikan dan mamalia laut.

Pada tahun 2019, saintis mendapati kumpulan penguin terutamanya penguin jenis Emperor kini berada dalam keadaan kritikal selepas gagal membiak sejak tiga tahun lalu menyebabkan jumlahnya semakin berkurangan dalam tempoh 40 tahun belakangan ini.

BACA: Penguin Emperor ‘Kritikal’ Gagal Membiak Sejak 3 Tahun Lepas

Perubahan cuaca terutamanya di sebelah barat Antartika menyebabkan ais menjadi cair dan memberikan kesan secara langsung kepada habitat dan populasi penguin terutamanya penguin Emperor.