WHO Iktiraf Muhyiddin Yassin Sebagai Pemimpin Negara Paling Berjaya Kawal Penularan COVID-19

WHO Iktiraf Muhyiddin Yassin Sebagai Pemimpin Negara Paling Berjaya Kawal Penularan COVID-19

WHO iktiraf Muhyiddin Yassin sebagai salah seorang pemimpin dunia terbaik.

Seiring pengiktirafan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kepada Malaysia di atas kejayaan mengawal penularan COVID-19, kejayaan ini sebenarnya menjadi pengiktirafan kepada Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai pemimpin negara.

Di bawah kepimpinan Muhyiddin Yassin, Malaysia menjadi sebuah negara yang semakin dikenali rakyat di luar negara kerana dapat mengekang wabak pandemik ini dengan jayanya.

WHO iktiraf Muhyiddin Yassin

Menurut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Malaysia berada dalam kedudukan antara lima negara terbaik dunia dengan public approval  atau penerimaan rakyat yang tertinggi.

Muhyiddin Yassin Terima Ucapan Tahniah Daripada Trump, Bincang Kerjasama Antara 2 Negara
Sumber: Pejabat Perdana Menteri

Meskipun sedar banyak sektor ekonomi akan terhenti seketika dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac dan disambung dengan PKP Bersyarat serta PKP Pemulihan, rakyat tetap mematuhi demi memastikan penularan jangkitan dapat dikurangkan serta diputuskan.

BACA: Dasar Kerajaan Muhyiddin Yasin Atasi COVID-19 Yang Terbaik Di Dunia

Mengambil cabaran tersebut, Muhyiddin Yassin berjaya membuktikan kemampuan beliau dalam mentadbir negara dalam keadaan genting ini degan menyifatkan pemilihannya sebagai Perdana Menteri oleh YDPA adalah dalam satu situasi luar biasa.

Genap 100 hari sebagai pentadbir pada 9 Jun lalu, Muhyiddin yang mesra digelar sebagai Abah sentiasa tenang berdepan cabaran ini walaupun diasak dengan krisi politik parti yang tiada henti daripada pihak-pihak tertentu.

Memasuki hari ke-94 PKP dilaksanakan, kerjasama daripada rakyat Malaysia dan barisan petugas hadapan dalam memastikan pelaksanaan ini sentiasa dipatuhi seterusnya membawa kepada kejayaan pelandaian graf jangkitan baharu.