Siapa Sangka Lukisan Monumen Ini Dihasilkan Individu Berusia 12 Tahun 3

Siapa Sangka Lukisan Monumen Ini Dihasilkan Individu Berusia 12 Tahun

Siapa sangka lukisan monumen yang tular di media sosial baru-baru ini sebenarnya milik seorang kanak-kanak berusia 12 tahun?

Memanfaatkan masa yang ada sejak sesi persekolahan dihentikan sementara susulan wabak pandemik COVID-19, Ahmad Fidaa’ Ahmad Fadhli, 12 tahun akan menghabiskan 45 minit sehari bagi menghasilkan lukisan baharu dan mengasah bakatnya.

BACA: Remaja Amerika Syarikat Manfaat Dua Minggu Waktu Kuarantin Kuasai Bahasa Melayu

Bercita-cita mahu menjadi arkitek pada masa hadapan, bakat Ahmad Fidaa’ mendapat perhatian meluas selepas bapa saudaranya memuat naik di Twitter.

Tidak sangka akan mendapat reaksi positif daripada netizen, Ahmad Fidaa’ memberitahu monumen Bangunan Pantheon di Rom yang dilukis hanya dengan menggunakan pen merah dan merujuk gambar sebenar itu merupakan antara karya terbaharu yang dihasilkan selepas dicabar bapa saudaranya.

“Ia pada mulanya sekadar suka-suka selepas bapa saudara Anas Jailani mencabar saya untuk melukis bangunan berkenaan bersama ukiran kuda dan manusia.”

Selepas lukisannya menjadi tular, ramai yang meminta beliau melukis beberapa bangunan terkenal di luar negara. Tidak menerima bayaran kerana menganggap ianya sebagai platform untuk beliau mengasah bakat dan memperkenalkan karyanya, namun kata Ahmad Fidaa’, ada yang menawarkan wang sebagai sagu hati atas penghasilan karya-karya tersebut.

https://www.instagram.com/p/CBZSTpaHn00/

Menurut bapa Ahmad Fidaa’, bakat anaknya mula dikesan sejak berusia empat tahun lagi, dan sebagai bapa, beliau menyokong penuh minat anaknya dan berharap ianya dapat diteruskan.

Siapa Sangka Lukisan Monumen Ini Dihasilkan Individu Berusia 12 Tahun
Sumber: @anasjay

Turut mendapat perhatian pelukis dan penulis, Teme Abdullah yang pernah menghasilkan potret Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Abdullah, Teme meluahkan rasa teruja dengan bakat yang ada pada Ahmad Fidaa’.

Sumber: Harian Metro, MStar