Pantai Sampah PKP

PKP Masih Belum Cukup Beri Kesedaran Sivik Segelintir Masyarakat, Sampah Mula ‘Hiasi’ Pantai

Keadaan pantai Port Dickson, Negeri Sembilan yang dikatakan semakin bersih akibat kurangnya kunjungan manusia sejak tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menimbulkan keterujaan orang ramai.

Pastinya kerana kurangnya orang ramai sekali gus kurangnya pembuangan sampah dan aktiviti, air laut di situ tidak disangka semakin jernih sejak PKP, pantainya pula pula kembali putih bersih.

Apabila kurangnya pencemaran pantai, maka hidupan laut yang sebelum ini tidak pernah kelihatan, seperti dolfin yang lazimnya tidak pernah muncul di pantai tersebut menjengahkan diri.

Namun, sejak kerajaan mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan orang ramai keluar bertebaran, kawasan pantai dilihat amat mendukacitakan.

Perkara ini terbukti apabila tular beberapa foto di laman sosial menunjukkan sebuah kawasan pantai dicemari sampah hasil sikap tidak bertanggungjawab pihak tertentu.

Laman Facebook Polis Diraja Malaysia (royal Malaysia Police) turut melahirkan dukacita atas apa yang berlaku di pantai yang begitu popular dengan tarikan pelancongan.

“Setelah hampir tiga bulan kita tidak dapat beriadah di tempat terbuka, akhirnya pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) membenarkan semula aktiviti tersebut mengikut garisan panduan yang ditetapkan.

Namun sedihnya, selama kita ‘bermuhasabah diri’ dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), nampaknya ia masih belum cukup untuk mendidik segelintir masyarakat untuk menghargai alam semulajadi.

Perbuatan membuang sampah merata-rata yang dirakam di Pantai Port Dickson, Negeri Sembilan baru-baru ini ternyata mengecewakan. Sikap tidak bermoral itu bukan sahaja menyakitkan mata, malah mencemarkan keindahan pantai berkenaan.

Aduhai, janganlah dirosakkan khazanah negara wahai rakyat Malaysia. Hargai dan jagalah harta yang Tuhan berikan ini (termasuk semua pantai dan pulau di seluruh negara) dengan sebaiknya.”

Pantai Sampah PKP
Sumber: Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police )

PDRM juga meminta jika terlihat sesiapa yang cuba melakukan kerosakan, tegur dan nasihat mereka secara baik.

“Ini adalah tanggungjawab kita bersama demi warisan buat anak cucu di kemudian hari,” menurut kenyataan tersebut.

Seorang pengguna media sosial juga turut menyatakan perkara yang sama berlaku di sebuah tempat tarikan utama pelancong di Kuching, Sarawak.

Pantai Sampah PKP

Perkongsian itu menyedihkan ramai pencinta alam. Tidak kurang yang mengecam sikap orang ramai yang tidak tahu menjaga kebersihan kawasan perkelahan tersebut dengan membuang sampah merata-rata.

Sampah yang ditinggalkan bukan sahaja mencacatkan pemandangan malah dibimbangi membawa penyakit tertentu bukan sahaja kepada manusia malah terhadap haiwan.

Sumber: Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police )