Saintis Beri Amaran Vaksin COVID-19 Mungkin Tidak Akan Ditemui, Ini Sebabnya

Saintis Beri Amaran Vaksin COVID-19 Mungkin Tidak Akan Ditemui, Ini Sebabnya

Seorang saintis beri amaran kemungkinan besar vaksin COVID-19 tidak akan ditemui sampai bila-bila.

BACA: Israel Umum Temui Antibodi Yang Berjaya Sembuhkan Pesakit COVID-19

Willian Haseltina, seorang penyelidik inovatif untuk projek kanser, HIV/Aids dan genom manusia berpendapat kerajaan tidak boleh mengandaikan vaksin COVID-19 berjaya dikembangkan dalam tempoh masa waktu terdekat.

Menasihati negara-negara yang sedang dalam pertimbangan untuk menamatkan dan meringankan perintah berkurung untuk berhati-hati dengan mengambil langkah pengasingan ketat dan pengesahan jangkitan bagi membendung wabak, Haseltina turut memberi amaran bahawa vaksin yang dikembangkan sebelum ini untuk koronavirus lain telah gagal untuk melindungi selaput lendir di hidung; kawasan virus memasuki badan individu.

Saintis beri amaran dan menasihati orang ramai untuk menjaga kebersihan diri

Mendesak orang ramai untuk mematuhi arahan pemanduan pemakaian topeng, mencuci tangan, membersihkan permukaan dan menjaga jarak sosial, ini pula pendapat Timbalan Ketua Pegawai perubatan England, Jonathan Van-Tam:

Vaksin tidak boleh dihasilkan dengan begitu mudah

Prinsip vaksin mungkin mudah namun sebenarnya agak kompleks dalam praktik. Vaksin yang ideal boleh melindungi daripada jangkitan, mencegah penyebaran dan dilakukan dengan selamat. Namun ianya tidak boleh dicapai dengan begitu mudah seperti yang ditunjukkan dalam garis masa vaksin.

Vaksin COVID-19 Dijangka Tersedia Jun Ini

Memberi contoh, meskipun sudah 30 tahun para saintis tetap tidak menemui vaksin untuk AIDS. Begitu juga dengan vaksin demam denggi yang hanya diluluskan pada tahun lalu meskipun penyakit tersebut sudah dikenal pasti pada tanun 1943. Vaksin paling cepat dihasilkan adalah untuk penyakit beguk iaitu selama empat tahun.

Dua kematian virus korona sebelum ini iaitu MERS dan SARS juga masih belum ditemui vaksinnya. Sekiranya kedua penyakit ini ada vaksinnya mungkin sedikit mudah untuk para saintis membangunkan vaksin untuk COVID-19, tetapi sekurangnya kedua-dua virus ini sedikit sebanyak membantu dalam penghasilan vaksin untuk COVID-19.

Terdahulu kajian dari Universiti Cambridge di United Kingdom mendapati COVID-19 sudah bermutasi sehingga tiga keturunan dan sudah tersebar ke seluruh dunia.

Dalam satu penemuan selepas melakukan penjujukan 160 genom virus mendapati beberapa penyebaran asal COVID-19 sudah menghasilkan keturunan virus berbeza iaitu varian A, B dan C.

Baca lanjut di: Virus COVID-19 Kini Bermutasi Tiga Keturunan, Sudah Tersebar Di Seluruh Dunia – Kajian

Atas nasihat kesihatan, rakyat Malaysia yang mahu melakukan pergerakan keluar dari rumah disarankan untuk memakai topeng muka dalam usaha mengekang penularan.

Jika anda masih lagi belum mempunyai topeng muka, dapatkan sekarang topeng muka tiga lapis di MR. DIY dengan harga potongan sebanyak RM10 untuk setiap pembelian.

Klik DI SINI untuk lakukan pembelian.

Sumber: The Guardian, Times Now