Ini Sebab Mengapa YDPA Menggelarkan Malaysia Sebagai ‘Kerajaan Beta’ Dalam Persidangan Dewan Rakyat 1

Ini Sebab Mengapa YDPA Gelarkan Malaysia Sebagai ‘Kerajaan Beta’

Dalam Persidangan Dewan Rakyat di Parlimen dua hari lalu, pelbagai isu telah menarik perhatian netizen, termasuklah apabila Yang di-Pertuan Agong (YDPA) Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menggunakan perkataan ‘kerajaan Beta’. Ini sebab mengapa YDPA menggelarkan Malaysia sebagai kerajaan baginda.

Ini sebab mengapa YDPA menggelarkan Malaysia sebagai ‘kerajaan beta’

Baginda YDPA bukan hanya menggunakan gelaran ‘kerajaan beta’ tetapi juga istilah ‘Menteri-Menteri Beta’. Penggunaan istilah ini bukanlah sesuatu yang baharu kerana ianya tetap terkandung dalam titah-titah sebelum ini.

BACA: Landskap Politik Malaysia Ketika Ini: Peranan Penting Agong Dalam Pembentukan Kerajaan

Di bawah sistem Raja Berpelembagaan, Raja adalah ketua negara dan daripada perspektif baginda kesemuanya adalah milik baginda. Disebabkan sistem Raja Berpelembagaan ini jugalah hanya Raja sahaja yang dibenarkan untuk menggelarkan Perdana Menterinya sebagai my Prime Minister.

Ini Sebab Mengapa YDPA Menggelarkan Malaysia Sebagai ‘Kerajaan Beta’ Dalam Persidangan Dewan Rakyat

Dalam sistem Raja Berpelembagaan, Raja akan bertindak sebagai satu figura yang mengatasi politik, maknanya bukan sahaja di pihak kerajaan akan digelarkan sebagai ‘Menteri-Menteri Beta’ malah juga daripada pihak pembangkang kerana pihak pembangkang hanyalah untuk membangkang kerajaan dan bukannya membangkang Raja.

Antara perkara lain yang mendapat perhatian ramai apabila YDPA membuat pendedahan bahawa bekas Perdana Menteri ke-7, Tun Mahathir sebenarnya tetap bertegas dengan keputusannya mahu meletakkan jawatan pada akhir Februari lalu meskipun diminta untuk tidak berbuat demikian oleh baginda.

BACA: Dedah ‘Kedegilan’ Tun M Letak Jawatan Sebagai PM, Ini Antara ‘Sindiran’ Agong Di Parlimen

Tun M telah menimbulkan ketidakstabilan politik selepas meletakkan jawatannya secara mengejut. Tertakluk dengan Perlembagaan Persekutuan, baginda kemudiannya bertanggungjawab melantik seorang Perdana Menteri baharu untuk menggantikan kekosongan jawatannya.

Sumber: Ayman Rashdan Wong