CEO AirAsiaX Tukar Profesion Jadi Penghantar Makanan Musim PKP 2

CEO AirAsiaX Tukar Kerjaya Sebagai Penghantar Makanan Sepanjang Musim PKP

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

CEO AirAsiaX tukar profesion jadi penghantar makanan.

Di saat getir ini, ramai yang hilang punca pendapatan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan yang mula dikuatkuasakan sejak 18 Mac lalu hingga 28 April ini.

BACA: Malindo Air Langgar Akta Kerja 1955 Sekiranya Potong 50% Gaji Kakitangan – NUFAM

Disebabkan itu jugalah, ramai yang beralih profesion demi mendapatkan sumber tambahan tambahan sepanjang tempoh ini berlangsung.

Tidak terkecuali Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) AirAsiaX, Benyamin Ismail yang kini menjadi runner penghantar makanan.

Sanggup turun padang dalam membantu para pekerja SANTAN menghantar makanan yang dipesan kepada pelanggan,  Benyamin secara sukarela bekerjasama membantu bagi menaikkan semangat moral pekerjanya yang dikenali sebagai AllStars.

https://www.instagram.com/p/B-hKNiIprni/?utm_source=ig_embed

Pandemik COVID-19 telah menyebabkan AirAsia dijangka mengalami kerugian melebihi RM1.1 bilion pada 2020 selepas syarikat penerbangan berkenaan memutuskan untuk menghentikan sementara operasinya bermula 28 Mac hingga 21 April 2020.

BACA: Malaysia Airlines Berisiko Bankrap Ekoran Penularan COVID-19

Kerugian lebih besar akan dijangka 2020-2021 selepas mengambil kira kejatuhan hasil akibat penggantungan sementara penerbangan serta prospek industri yang agak sukar selepas dimasukkan usaha penjimatan kos kakitangan, operasi pajakan, bahan api, operasi serta perbelanjaan penyelenggaraan.

Awal April lalu, Ketua Pegawai Eksekutif AirAssia Group Bhd, Tan Sri Tony Fernandes memberitahu beliau kini sedang berbincang dengan kerajaan bagi mendapatkan pinjaman untuk menyokong kedudukan tunai ketika berada dalam persekitaran operasi yang sukar.

Dakwaan Rasuah AirAsia Tony Kamarudin Lepas Jawatan

Tetap optimis, Tony meminta agar pelanggan memilih sistem kredit sebagai alternatif bagi penerbangan yang dibatalkan berbanding permohonan bayaran balik yang mengambil masa antara 12 hingga 16 minggu berikutan daripada jumlah permohonan yang tinggi.

Memberitahu hampir 80% daripada pelanggan bersetuju untuk pilihan tersebut, pekerja AirAsia menerima pengurangan gaji antara 15 hingga 75% bergantung kepada tempoh perkhidmatan bagi berkongsi impak yang perlu ditanggung AirAsia.

Terdahulu, larangan perjalanan dan permintaan yang merosot di dunia yang berpunca daripada pandemik COVID-19 telah meletakkan syarikat penerbangan negara berisiko untuk bankrap, terutamanya Malaysia Airlines yang sedang berdepan dengan krisis kerugian besar sebelum ini.