caj beg plastik 50 sen

Rakyat Malaysia Pencemar Plastik Terbesar Di Rantau Asia

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Laporan Tabung Alam Sedunia (WWF), menyaksikan rakyat Malaysia dinobatkan sebagai pencemar plastik terbesar di rantau Asia.

Agak memalukan, namun itulah hakikat yang perlu ditelan.

Data WWF menunjukkan Indonesia, China, Filipina, Thailand, Vietnam dan Malaysia telah menyumbang 60% daripada 8 juta tan plastik yang memasuki lautan dunia saban tahun.

Thailand Larang Penggunaan Beg Plastik

Daripada enam buah negara berkenaan, Malaysia menduduki tangga pertama dengan pembungkusan plastik per kapita tahunan adalah 16.8kg setiap orang, diikuti dengan Thailand pada 15.5kg.

Umum sedia maklum, plastik merupakan bahan yang menjadi punca pencemaran terbesar di dunia. Hampir semua barang kegunaan harian diperbuat daripada plastik yang kebanyakkannya hanya digunakan sekali sahaja.

BACA: Pelajar Thailand Ini Sanggup Ponteng Sekolah Demi ‘Perangi’ Plastik

Dek kerana harganya yang murah dan ketahanannya yang tinggi, ramai yang memilih bahan ini tanpa memikirkan kesannya kepada persekitaran.

Hampir setiap tahun, berbilion-bilion kilogram plastik dijumpai di lautan. Itu baru sahaja di lautan, bagaimana pula dengan pencemaran plastik yang berlaku di daratan?

Pencemaran plastik bukan sahaja memberikan kesan buruk kepada persekitaran, tetapi juga kepada haiwan terutamanya hidupan liar marin yang seringkali dilaporkan mati akibat daripada tertelan plastik dan terperangkap di dalam plastik.

Thailand Larang Penggunaan Beg Plastik 1

Memerlukan kos pemulihan yang agak besar, masyarakat hari ini perlu disedarkan mengenai keburukan plastik dalam kehidupan mereka. Bertukarlah kepada yang lebih efektif dan mesra alam sebagai contoh kertas dan plastik yang boleh dikitar semula.

Susulan dengan data ini juga, kerajaan Malaysia beberapa tahun ini telah melakukan pelbagai insentif bagi mengurangkan pengguanaan plastik dalam kalangan rakyat Malaysia dengan menggantikan plastik kepada beg kitar semula selain daripada mengenakan caj 20 sen kepada pengguna yang mahu mendapatkan plastik ketika membeli.

BACA: Pulau Pinang Bakal Naikkan Caj Beg Plastik Kepada 50 Sen

Malah penggunaan straw serta cawan plastik juga ditukarkan kepada straw besi, straw kertas serta straw serai dalam usaha menggantikan plastik dalam kehidupan rakyat Malaysia.

Akhir Januari lalu, Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) pada ketika itu, Yeo Bee Yin telah menghantar pulang 10 kontena seberat 450 tan metrik sisa sampah pulang ke negara asal selepas Malaysia menjadi mangsa buli negara maju yang menjadikan kita sebagai tong sampah mereka.