Harga Minyak Turun Mendadak Jejas Ekonomi Malaysia

Harga Minyak Berpotensi Turun Sehingga RM1.35 Seliter Bukanlah Perkara Yang Wajar Diraikan

Harga minyak berpotensi untuk turun sehingga RM1.32 seliter?

Hujung minggu lalu, Malaysia dikejutkan dengan berita penurunan harga minyak secara mendadak.

Secara kebetulan pula Malaysia sudah ditadbir oleh pentadbiran kerajaan baharu yang diterajui oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri.

Disebabkan situasi landskap politik Malaysia yang baru sahaja bertukar, ramai yang membuat andaian bahawa penurunan harga minyak adalah hasil daripada ‘kerja’ kerajaan baharu.

BACA: Muhyiddin Yassin Sah Diperkenan Sebagai Perdana Menteri Ke-8

Adakah ia benar?

Penurunan harga minyak di Malaysia secara mendadak adalah disebabkan oleh penurunan harga minyak dunia dan bukannya disebabkan oleh perubahan pentadbiran kerajaan Malaysia.

Penurunan harga minyak dunia adalah disebabkan perang harga yang berlaku di antara pengeluar utama minyak dunia iaitu Arab Saudi dan Rusia.

Harga Minyak Turun Mendadak Jejas Ekonomi Malaysia 1
Sumber: Jom 5S

Dalam satu laporan daripada Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) Research, penurunan purata harga penanda aras minyak mentah brent pada USD35 setong  mungkin akan menyaksikan harga runcit minyak terutamanya RON95 jatuh sehingga mencecah RM1.32 seliter.

BACA: Mula Operasi Mac Ini, Satu Lagi Jenama Stesen Minyak Bakal Dibuka Di Malaysia

Daripada sudut positif, mungkin rakyat Malaysia akan gembira namun kejatuhan harga berkenaan tidak wajar diraikan kerana ia sebenarnya memberikan lebih banyak kesan negatif kepada Malaysia memandangkan Malaysia merupakan negara pengeksport minyak.

Malaysia akan berada dalam tekanan memandangkan Belanjawan 2020 sebelum ini dirangka berdasarkan kepada andaian harga minyak adalah USD62 setong.

Tidak dapat dinafikan, penularan wabak koronavirus yang sudah merebak di 119 buah negara kini sudah mencatatkan kes positif sebanyak 119,179 dengan korban mencecah 4,295.

Daripada jumlah berkenaan, sebanyak 66,618 sudah disahkan sembuh sepenuhnya dan 48,266 masih dijangkiti dengan 5,747 (12%) berada dalam keadaan kritikal.

BACA: Wabak Koronavirus Menghampiri Tahap Pandemik – WHO

Profesor Kanan Fakulti Ekonomi dan Perniagaan Universiti Malaysia Sarawak, Profesor Datuk Dr Shazali Abu Mansor berkata, wabak koronavirus telah menyebabkan banyak negara mengambil keputusan menyekat perjalanan udara sehingga memberi kesan kepada permintaan minyak dunia.

Menyebabkan pengurangan pada pendapatan kerajaan, Pakar Ekonomi Putra Business School, Profesor Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff menjangkakan harga minyak akan tetap kekal pada tahap rendah berikutan daripada penularan wabak koronavirus ini.

Lelaki Warga Jepun Disyaki Terkena Jangkitan Koronavirus Selepas Lawat Indonesia

Kejatuhan mendadak turut memperlahankan sektor perlombongan yang akan membawa kepada terjejasnya pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia secara ketara.

Situasi yang berlaku kini bukanlah sesuatu yang perlu diraikan kerana ia memberikan isyarat bahawa ekonomi global berada dalam keadaan tidak stabil yang menyebabkan Malaysia berada di kedudukan bahaya.

Sumber: Berita Harian, Astro Awani, Sinar Harian