Beruang Kutub Makan Sesama Sendiri

Habitat Terganggu, Beruang Kutub Terpaksa Makan Sesama Sendiri

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Pada 2019, sebuah rakaman menggemparkan dari Greenland menunjukkan aliran air deras terhasil daripada pencairan glasier meluncur di bawah sebuah jambatan di Kangerlussiauq selepas 12 bilion tan ais mencair dalam tempoh 24 jam.

Ais mencair itu dikatakan bersamaan saiz kira-kira empat juta kolam renang Olimpik. Ekoran ais di kawasan Artik semakin mencair ditambah pula dengan aktiviti manusia hingga memusnahkan habitat asalnya menyebabkan beruang kutub kini membunuh dan makan sesama mereka.

Menurut saintis dan pakar mengenai beruang kutub, Ilya Mordvintsev, masalah itu sebenanrya sudah lama berlaku namun kali ini ia semakin meningkat.

“Fakta itu mungkin diketahui umum tetapi kita bimbang kerana dulu ia agak jarang, namun sekarang ia dilaporkan semakin kerap.

“Bagi sesetengah musim berlaku kekurangan makanan, membuatkan haiwan jantan menyerang betina lalu memakannya.”

Katanya, peningkatan kes juga berlaku disebabkan ramai orang bekerja di Kutub Artik termasuk kumpulan saintis dan pekerja syarikat minyak dan anggota pertahanan.

Beruang Kutub Makan Sesama Sendiri

Pada musim sejuk kawasan dari Teluk Ob ke Laut Barents, di mana kawasan beruang kutub berburu, kini sibuk dengan kapal membawa muatan minyak dan gas (LNG).

Manakala seorang lagi saintis berkata, tahun ini perubahan cuaca luar biasa di Pulau Spitsbergen di barat di kepulauan Svalbard, Norway, banyak menjejaskan beruang itu apabila tiada salji akibat pemanasan gobal.

Diramalkan beruang kutub akhirnya tidak lagi memburu di kawasan ais dan terkurung di kawasan pantai dan kepulauan latitud tinggi, dan berpuluh-puluh beruang memasuki kawasan kediaman penduduk di kawasan Artik dan menyelongkar sampah mencari untuk makanan.

Sumber: The Guardian