Kedah Melaka Perak Tergantung Pengunduran PPBM

Nasib Kedah Dan Tiga Negeri Ini Tergantung Selepas Pengunduran PPBM

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Nasib tiga kerajaan negeri yang ditadbir Pakatan Harapan (PH) kini tergantung selepas pengunduran PPBM semalam. Kerajaan negeri yang berisiko ialah Perak, Melaka dan Kedah serta Johor.

Di Kedah pada ketika ini dengan ketiadaan PPBM, PH memiliki lebih banyak kerusi berbanding PAS dan Barisan Nasional (BN). PPBM memegang 6 kerusi dalam DUN yang dianggotai 36 ADUN.

Walaupun PPBM adalah sebahagian PH, gabungan itu memegang 2 kerusi majoriti, membolehkannya membentuk kerajaan negeri. Tanpa 6 undian PPBM, PH Kedah melebihi 13-17 oleh PAS dan BN, manakala PPBM tidak dapat membentuk kerajaan negeri sendiri.

Untuk mengekalkan Mukhriz sebagai menteri besar Kedah, PPB mesti berdamai dengan bekas rakan PH dan meneruskan majoriti 2 kerusi – atau bekerjasama dengan PAS dan BN, untuk memegang kuasa DUN 23-13.

Di Perak dan Melaka, PH sama kuat dengan BN-PAS, dan 2 undian PPBM di setiap negeri meletakkannya di kedudukan ‘king maker’ bagi menentukan siapa yang akan memegang majoriti dan membentuk kerajaan negeri.

Kompleks Seri Negeri yang menempatkan pejabat Ketua Menteri dan ahli EXCO negeri Melaka dikawal ketat susulan perubahan pucuk kepemimpinan negeri yang dijangka berlaku hari ini.

Kedah Melaka Perak Tergantung Pengunduran PPBM
Sumber: NST

Manakala di Johor, PH mempunyai kelebihan 28-17 undi berbanding kombinasi BN-PAS, namun PPBM memegang 11 kerusi penting. Jika PPBM bersekutu dengan BN-PAS, DUN akan tergantung, dengan kedua-dua pihak memegang 28 undi.

Semua negeri lain masih tidak terjejas oleh pergolakan di Putrajaya. PAS kekal dominan di Kelantan dan Terengganu, BN di Pahang dan Perlis, dan Warisan di Sabah.

Sumber: FMT