Serah Semua Harta Anak

Serah Semua Harta Arwah Anak Kepada Menantu, Kisah Pasangan Suami Isteri Ini Kembali Tular

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Pasangan suami isteri serah semua harta arwah anak kepada menantu. Kisah sepasang suami isteri kembali tular di lama media sosial selepas wujudnya beberapa isu pada minggu lalu berkenaan dengan harta pusaka.

Pasangan suami isteri berkenaan, Md Jali dan Fatimah Marali yang kehilangan anak lelaki mereka akibat kemalangan jalan raya pada 26 Oktober 2013.

BACA: Harta Bekas Suami Akan Disita Jika Culas Bayar Nafkah

Walaupun boleh dikira sebagai ‘rezeki terpijak’ oleh sesetengah orang, mereka menolak semua bahagian harta dan wang tunai yang dianggarkan sekitar RM300,000.

Serah semua harta arwah anaknya kepada menantu, Nur Rahimah Mohamad Nasir, pasangan suami isteri berkenaan merasakan menantu dan empat orang cucu perempuan lebih memerlukan.

Arwah anak lelakinya, Mohd Radif maut dirempuh sebuah kenderaan yang terbabas di kawasan Rawat dan Rehat Gurun, Kedah meninggalkan sebuah rumah, caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), akaun bank dan kenderaan.

Serah Semua Harta Anak

Disebabkan tidak mempunyai anak lelaki, mengikut hukum faraid, ibu bapa kepada arwah mendapat bahagian yang agak banyak.

Tidak mahu kufur nikmat, mereka bersyukur dengan apa yang ada demi menjaga hubungan kekeluargaan, malah menjelaskan duit simpanan yang beliau ada sudah cukup untuk menampung kehidupan mereka berdua.

Baca penjelasan mengenai hukum faraid di bawah:

 

https://www.facebook.com/sufyan.bakir/posts/10220806160240385

Untuk pemahaman hibah, baca di sini.

Sumber: Harian Metro