Berhenti Guna Tandas Lelaki Jepun Buang Air Besar Di Kawasan Terbuka

Berhenti Guna Tandas Sejak 46 Tahun Lalu, Lelaki Ini Lebih Rela ‘Membuang’ Di Kawasan Terbuka

Langgan saluran Telegram @ODISI untuk kemaskini terpantas.

Seorang lelaki dari Jepun mempunyai cara tersendiri dalam menyalurkan rasa cinta pada alam sekitar, iaitu berhenti guna tandas sejak 46 tahun yang lalu iaitu pada tahun 1974.

Walaupun menerima kritikan daripada masyrakat, lelaki yang dikenali sebagai Masana Izawa, 69 tahun itu mengakui lebih rela ‘membuang’ di kawasan terbuka berbanding menggunakan tandas demi memastikan segala tumbuhan berhampirannya mendapat baja secara konsisten.

Berhenti Guna Tandas Lelaki Jepun Buang Air Besar Di Kawasan Terbuka 1

Sebagai seorang aktivis alam sekitar, Izawa merasakan bahawa beliau tidak melakukan sebarang kesalahan selepas berhenti guna tandas walaupun tabiatnya dikatakan sebagai jijik, tidak bersih dan melanggar undang-undang oleh masyarakat tempatan.

Sepanjang tempoh itu, beliau hanya menggunakan tandas sebanyak 14 kali dan membuang air besar di kawasan terbuka lebih daripada 15,000 kali.

BACA: Rakyat Malaysia Lebih Memilih Belajar Di UK, Melancong Ke Jepun – Kajian

Sebelum membuang, Izawa akan memastikan lokasi yang dipilih adalah tepat supaya tidak mencemari sumber air sebelum menggali lubang dan menutupnya.

Lali dengan kecaman yang diterima, beliau yang dari wilayah Ibaraki di utara Tokyo itu sangat mencintai alam sekitar menganggap dirinya sebagai Fundoshi profesional yang membawa makna Tuan Najis Tanah jika ditulis menggunakan karakter kanji yang berbeza.

Jepun dan Korea antara negara yang perlu dijadikan sebagai role model dalam aspek pengurusan tandas awam di Malaysia. Mengamalkan sistem penjagaan tandas secara efisyen, kedua negara ini amat menekankan konsep dalam mendapatkan tandas yang berkualiti.

Dengan turut memasukkan elemen pengudaraan dan pencahayaan semula jadi, konsep mesra alam dan pengguna tetap tidak dilupakan.

Sumber: Japan Times